Zi de foc pentru pompierii militari cărășeni: 2 incendii la gospodării ale populației, 1 accident rutier și 7 incendii de vegetație uscată

Zi de foc pentru pompierii militari cărășeni: 2 incendii la gospodării ale populației, 1 accident rutier și 7 incendii de vegetație uscată

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit de urgență pentru stingerea a două incendii care au cuprins două gospodării, din fericire fără victime, primul fiind înregistrat în localitatea Mercina, datorită coșului de fum necurățat de funingine, pompierii salvând bunuri în valoare de aproximativ 70.000 lei, cel de-al doilea incendiu cuprinzând un adăpost de animale din localitatea Vărădia, grajdul de animale (cu un cal) și 500 kg de baloți de paie fiind distruse de foc, pompierii salvând de la foc un cal, un mânz, hambarul de porumb, anexele și casa proprietarului, cauza producerii incendiului fiind fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Un accident rutier, s-a produs pe DN 57 B, între Anina si Bozovici, unde un camion încărcat cu cărbune s-a răsturnat pe partea carosabilă a drumului, implicând în coliziune și un autoturism aflat în mișcare, în urma căruia a rezultat o victimă care a fost transportată de un echipaj SAJ la spital, pompierii militari asigurând măsurile PSI la locul accidentului.

7 intervenții ale pompierilor militari au fost pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și resturi vegetale, de pe raza localităților Bozovici, Caransebeș, Moldova Nouă, Buchin, Băile Herculane și Sischevița, suprafețe însumând aproximativ 8 ha de teren, cauza incendiilor fiind focul deschis în spații deschise.
Datorită numărului mare de arderi necontrolate înregistrate în ultima perioadă, reamintim cetățenilor, pe această cale, măsurile de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis la arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale:

– Acţiunile de igienizare a terenurilor agricole ori de efectuare a curăţeniei de primăvară se execută în majoritatea cazurilor utilizând focul deschis, facem un apel către cetăţeni de a efectua toate lucrările cu luarea tuturor măsurilor de apărare împotriva incendiilor în scopul evitării producerii de pagube financiare, materiale sau umane anterior desfăşurării acestor activităţi.
– Pentru evitarea producerii incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
– Aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
– Supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
– După arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
– Asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă, a unor unelte (lopeţi, măturii etc.) şi a unui mijloc de comunicare (telefon) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
– Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu asigurarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– Arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite, garduri din lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
– Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă. Emiterea permisului de lucru cu foc deschis se face prin grija primarului de către şeful Serviciului voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens (conform art. 97 şi 99 din OMAI 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi art. 8 din OMAI/OMADR 605/579/2008).
Condiţiile utilizării focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 605/579/2008.
În conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul.
Conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 amenajarea de locuri pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000-2.500 lei.

„Respectând aceste măsuri minimale privind utilizarea focului deschis, cetăţenii pot convieţui în linişte, fără grija consecinţelor grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător în situaţia nerespectării acestora”, a precizat lt. Adrian Manofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin.

sursa text și foto: ISU Semenic Caraș-Severin (comunicat de presă).

Lasă un răspuns