Salariații vor beneficia de trei libere legale în luna iunie 2022

Salariații vor beneficia de trei libere legale în luna iunie 2022
Salariații vor beneficia de trei libere legale în luna iunie 2022.În luna iunie vor fi trei zile libere plătite de angajator; conform Codului Muncii (ziua Copilului și cele două zile de Rusalii).

Cei care trebuie să lucreze în aceste zile primesc, în schimb, compensații legale. În aceste zile, salariații trebuie să primească liber de la muncă.

Anul acesta, Ziua Copilului, care se sărbătorește în data de 1 iunie; pică într-o zi de miercuri. Cele două zile de Rusalii pică duminică și luni, în zilele de 12 și 13 iunie.

 Începând din anul 2020, salariații care primesc două rânduri de zile libere legale cu ocazia Rusaliilor (adică primesc câte două libere pentru două culte creștine ; pentru ortodocși și pentru catolici, de exemplu) trebuie să recupereze „dublurile” în baza unui program stabilit de angajator.

În schimb, în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică și în locurile de muncă în care activitatea trebuie continuată; din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariații trebuie să lucreze în sărbătorile legale.

Citește și : 15 zile libere în 2022

Celor care lucrează când majoritatea salariaților au liber trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile; stabilește Codul muncii. Numai dacă există motive care să justifice imposibilitatea de a compensa munca depusă prin zile libere plătite; salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul brut.

Important: Angajatorii care nu acordă liber în sărbătorile legale sau care nu compensează munca în aceste zile riscă să fie amendați de inspectorii muncii cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

sursa : iprotectiamuncii.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: