O nouă limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres

O nouă limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres
O nouă limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres. Pentru a pregăti apariția efectivă a unei noi categorii de drumuri în țara noastră, respectiv cea a drumurilor expres, s-a decis introducerea în Codul rutier, printr-o lege, a unei noi limite de viteză ce se va aplica în acest caz.

Mai exact, limita maximă de viteză pe drumurile expres este de-acum apropiată de cea a autostrăzilor, și anume de 120 de km/h. Cu toate că acum nu există niciun drum expres în funcțiune în țara noastră, în curând va fi inaugurat unul – de aici și nevoia demersului.

Legea 134/2022, apărută vineri în Monitorul oficial nr. 477, se aplică începând din 16 mai.

Principala prevedere din document este stabilirea unei noi limite maxime de viteză pentru circularea pe drumurile expres – aceasta este de 120 km/h; în condițiile în care anterior era stabilită la 100 km/h. Astfel, în Codul rutier există acum următoarele limite maxime de viteză în afara localităților:
  • pe autostrăzi – 130 km/h;
  • pe drumurile expres – 120 km/h;
  • pe drumurile naționale europene – 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Această limită de viteză este valabilă doar pentru autoturisme și anumite motociclete (adică autovehiculele din categoriile A și B); deoarece, pe drumurile expres, camioanele și autocarele (mai precis, autovehiculele din categoriile C, D, D1) pot circula cu cel mult 100 de km/h; în timp ce motocicletele de până la 125 cm3 sau cvadriciclurile (mai exact, autovehiculele din categoriile A1, B1, C1) pot merge cu 85 de km/h.

Citește și : Acțiuni de tip Truck&Bus pe drumurile publice din Caraș-Severin

Acum, în țara noastră nu există nicio porțiune de drum expres pe care să se poată circula, dar, după cum au tot anunțat autoritățile; se lucrează la mai multe porțiuni de drum expres. Și, în curând, prima porțiune dintr-un drum expres (Craiova – Pitești) va fi deschisă circulației publice.

O situație mai exactă a drumurilor expres ce urmează să fie construite poate fi găsită pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere; în timp ce o hartă a acestor viitoare drumuri se poate găsi pe site-ul Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: