Moldova Nouă a fost sărbătorită la „Excepțional!”… în weekendul prelungit al săptămânii trecute. Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă au organizat ca la carte „Zilele orașului de pe Clisura Dunării.
Primarul orașului Ion Chisăliță împreună cu echipa de la aparatul de specialitate al unității teritorial administrative au asigurat o organizare de ținută academică. Atmosfera de sărbătoare a fost omniprezentă la Moldova Nouă fie că vorbim de festivitatea de la Casa de Cultură, orașul în sine sau de faleza Dunării. Acolo unde a avut loc în fiecare zi spectacole cu muzică pentru toate gusturile, românească sau sârbească.
Primarul Ion Chisăliță a demonstrat duminică că este și un cadru didactic universitar de înaltă ținută și a organizat întâlnirea festivă de la Casa de Cultură. Acolo unde au fost invitați de vază din domeniul administrației publice județene, locale, dar și din Serbia vecină.
Subprefectul județului, Alin Muntean, a fost alături de edilul orașului de pe clisura Dunării. Au onorat cu prezența și delegațiile sârbești din: Veliko Gradiște, Golubac, Kovin, Kikinda și Kladovo. Aceștia sunt considerați „vecini adevărați” de către primarul Ion Chisăliță. Moldova Nouă are proiecte comune de dezvoltare pe linie culturală, educațională, administrativă cu partenii sârbi de pe malul drept al Dunării. A fost un bun prilej pentru ca protocoalele de colaborare să se intensifice pentru un parteneriat etichetat ca fiind foarte bun.
Au fost prezenți primarii invitați ai localităților de pe clisura Dunării. Primarii Mira Randovancovici de la Pojejena, Ilie Boboescu de la Coronini, Petru Furdui de la Berzasca, Marius Pohanca de la Naidăș și Nicolae Tismănar de la Gîrnic. Au fost de asemenea prezenți agenți economici privați și de stat, consilieri județeni, locali, reprezentanți ai aparatului de specialitate din primăria Moldova Nouă.
Invitați de onoare au fost și reprezentanții Cuprumold și managerii turci de la Eti Bakir. Cei care pregătesc deschiderea minei de cupru la Moldova Nouă.
Cuvântul de deschidere al prezentării festive l-a avut primarul Ion Chisăliță. Acesta a făcut o trecere în revistă a activității curente a administrației publice locale din Moldova Nouă.Totul după ce a prezentat repere istorice din evoluția comunității locale, prin conceptul ”Moldova Nouă – prezent și viitor”.
„Moldova Nouă este așezată în Banatul de Clisură. Acolo unde se îmbină frumos tot ce este munte și câmpie, dar înnobilată cu această Dunăre. La care din fericire ne-am întors cu fața. Este vremea și momentul să punem în valoare aceste frumuseți prin dezvoltarea concomitentă și a turismului. Un turism singular de care beneficiază Moldova Nouă. Un turism atât de frumos de la baraj și până la intrarea în țară, într-o zonă cum Dunărea nu mai are niciunde ca valoare, aspect și frumusețe. Primarii din clisura Dunării sunt uniți. Vor face lucruri deosebite aici!” – Ion Chisăliță.
De ce „Moldova Nouă” într-o zonă a Dunării?!
Primarul Ion Chisăliță a explicat auditoriului cum s-a ajuns ca localitatea de pe clisura Dunării să se numească … Moldova Nouă. „La sfârșitul secolului al XVIII-lea, localitatea a luat practic foc. Au fost aduse echipe de lucru din Moldova. Acestea au construit orașul din temelii. Ei au pus denumirea localității Moldova Nouă. A fost ca un omagiu și amintirea locului de baștină. De aceea orașul nostru are o denumire care nu are nici o legătură cu Dunărea, de exemplu…”
În continuare, primarul prof. Dr. Ing. Ion Chisăliță a făcut o trecere în revistă a proiectelor de dezvoltare și administrare a orașului Moldova Nouă. Totul comparativ cu ceea ce s-a realizat timp de un an de la precedentele „Zile ale orașului Moldova Nouă”. Acestea vor fi prezentate detaliat în articolele viitoare ale Gazetei de Caraș- Severin. Sunt aspecte legate de dezvoltarea pe viitor a orașului de pe malul stâng al Dunării.
Edilul nu i-a uitat pe localnici care au avut merite deosebite în dezvoltarea orașului Moldova Nouă. Primarul Ion Chisăliță a acordat nouă premii de excelență.
1. Preacucernicului Părinte Iconom Stavrofor Iova Megheș în semn de recunoștință pentru cele peste trei decenii de activitate în slujba credincioșilor ortodocși ai comunității din Moldova Nouă, cât și pentru împărtășirea spiritualității și a valorilor creștine ale Bisericii Ortodoxe Române.
2. Diploma de excelență în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit reînceperii activității miniere și crearea de locuri de muncă în orașul Moldova Nouă merge către Confederația Sindicală Națională, Meridian. Dumitru Fornea, secretar general.
3. Diploma de excelență se acordă doamnei Miloievici Maricica. În semn de recunoștință pentru completarea zestrei poetice, poezia fiind, dintotdeauna, elementul care a stârnit cele mai profunde sentimente ale ființei umane, care i-a călăuzit omului gândurile în momentele de zbucium, precum și sursa generatoare de energie.
4. Diploma de excelență se acordă antrenorului Milenovici Adrian în semn de recunoștință pentru obținerea titlului de campioană județeană AJF Caraș-Severin la categoria de juniori U17. Milenovici antrenează echipa de juniori U17 a orașului, CS Moldova Nouă.
5. Diploma de excelență se acordă domnului Crivacucea Dorin în semn de recunoștință pentru desfășurarea unei activități economice susținute de-a lungul a peste trei decenii în orașul Moldova Nouă.
6. La capitolul educație, Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă conferă diploma de excelență doamnei profesor Zaberca Mariana în semn de recunoștință pentru sprijinul didactic acordat în câștigarea, de către elevul Hadîmbu Paul Alexandru din cadrul Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova, premiului Ia concursul național de fizică ,,Constantin Sălceanu.
7. Tot în zona educație, unde o nouă diplomă de excelență a fost oferită domniei profesor Novacovic Vera, în semn de recunoștință pentru performanțele obținute de elevii săi din cadrul Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Sârbă Maternă.
8. Zona tradițiilor și obiceiurilor locului, acolo unde Primăria și Consiliul Local Moldova Nouă a acordat diploma de excelență domnului Popovici Tomislav, în semn de recunoștință pentru meritele deosebite in promovarea și conservarea tradițiilor și obiceiurilor folclorice româno-sârbești, în cele peste trei decenii de activitate.
9. Iar pentru că atunci când discutăm despre Moldova Nouă, despre Dunăre și împrejurimi, obligatoriu trebuie să vorbim despre turism. Ei bine, în acest caz diploma de excelență s-a acordat domnului Băleanu Denis Cristian. În semn de recunoștință pentru implicarea în activitatea segmentului turistic și pentru promovarea frumuseților locale.
Minunați au fost și copiii ansamblului folcloric condus de profesorul Popovici Tomislav. Micii fii ai Clisurii sunt cei care au dat un veritabil spectacol de păstrare a obiceiurilor folclorice româno-sârbești. Și au făcut-o cu eleganță, fie pe scena Casei de Cultură la prezentarea festivă, fie seara pe faleza Dunării în deschiderea concertului Neda Ukraden.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok