Legea privind dreptul „de a fi uitat” a fost promulgată de președintele României

Legea privind dreptul „de a fi uitat” a fost promulgată de președintele României
Legea privind dreptul „de a fi uitat” a fost promulgată de președintele României. Supraviețuitorii de cancer vor avea acces nediscriminatoriu la asigurări și credite bancare. Legea dreptului „de a fi uitat”, inițiată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea stabilește că în cazul încheierii unui contract de asigurare, distribuitorul solicită supravieţuitorului de cancer informaţii care vizează afecţiunea oncologică, acesta are dreptul de a nu le furniza. Condiția este să fi trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Dacă diagnosticul a fost pus înainte de 18 ani, termenul este de 5 ani.

Potrivit inițiatorului – senatoarea Nicoleta Pauliuc, proiectul legislativ asigură condițiile ca supravieţuitorii de cancer „să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare”.

Derogarea de la Legea nr. 287/2009  din Codul Civil

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, arată legea.

Legea
sursa: Președintele României

Potrivit proiectului, „distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

Citește și: Asiguratul care îngrijește un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu și de indemnizație

„În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (…) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, este specificat în actul normativ.

Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale, precizează Agerpres.

Legea intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Supraviețuitorii de cancer care au învins o boală dură trebuie să aibă parte de respect și de toate condițiile pentru o viață de calitate și lipsită de inechități.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: