La Anina, se investește în educația copiilor
Administrația publică locală a orașului Anina a încheiat anul 2021 cu realizarea obiectivelor propuse în strategia de dezvoltare durabilă. Unul dintre obiectivele majore este investiția în viitorul de mâine al orașului copii și elevii.
Daniel Danu, viceprimarul cu atribuții de primar, a prezentat câteva dintre obiectivele realizate legate de investiția în educația copiilor Aninei și nu numai.
„La analizarea realizărilor pe anul 2021 referitoare la investițiile care privesc educația copiilor din Anina trebuie să avem vedere un aspect important. Vorbim de lucrări finalizate anul trecut, dar multe dintre obiective au fost inițiate încă din anul 2020. Investițiile legate de acest palier sunt permanente. Este de datoria noastră a adulților să le oferim copiilor tot ceea ce este mai bun. Mă refer la reabilitarea locurilor de joacă, a Școlii și a Grădiniței de la Celnic, transport gratuit pentru elevi, proiectul After School în colaborare cu Asociația Il Giocatollo, proiecte culturale și sportive”, a precizat Daniel Danu.
Administrația publică locală a reabilitat în cursul anului 2021 locurile de joacă aferente zonei Centru, a Orașului Nou, cartierelor Celnic, Breiner și Steierdorf. S-au amenajat de asemenea locuri de joacă noi pe străzile Uzinei, Mineritului și zona Brădet.
Un proiect important finalizat a fost cel al reabilitării în totalitate a clădirii aferente Școlii Gimnaziale și a Grădiniței din Celnic. S-au refăcut şarpanta, tencuielile, zugrăvelile interioare și exterioare ale clădirii. Au fost făcute instalații de încălzire centrală. S-a montat o centrală termică pe lemne. S-au refăcut instalațiile electrice și sanitare, racordurile și branșamentele la utilități plus canalizările în incintă. Au fost reamenajate grupurile sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. S-au schimbat de asemenea uşile interioare, exterioare precum şi geamurile.
Toți elevii unităților de învățâmânt din Anina beneficiază de transport separat și gratuit.
30 de copii din Anina care provin din familii în care unul dintre părinți lucrează în străinătate sunt beneficiarii unui proiect-pilot After School în colaborare cu Asociația „Il Giocattolo“. Ei beneficiază în cadrul proiectului de masă, meditatori pentru teme și transport gratuit.
Anina, renumită la karate și fotbal
Activitățile sportive au fost susținute constant și au fost un obiectiv principal – țintă pentru primăria Anina.
„Am fost primii suporteri ca să spun așa a inițiativelor în plan sportiv. Și har Domnului, am avut rezultate notabile în anul 2021 pe acest segment. Este vorba de colaborarea cu ACS Viitorul Anina la fotbal și Sport Star Anina la karate. Practic susținem două echipe de juniori la fotbal, Viitorul și CSO Anina. Aceasta din urmă este echipa propriu-zisă a orașului.
Ne-am preocupat să avem antrenor capabil, pe Ioan Badea. Baza sportivă să fie întreținută corespunzător, iar tinerii fotbaliști să aibă asigurate condițiile aferente pregătirii. Am fost alături la meciurile echipei de seniori CSO Anina, iar echipa a fost mult timp din tur clasată pe locul unu în campionatul județean. Ne bucură că am reușit să creem un colectiv unit cu jucători din Anina! Important este faptul că vine și lumea la stadion să-și vadă copii! Despre rezultatele echipei de karate de la Sport Star Anina și antrenorul Marian Mesinschi nu am decât cuvinte de laudă. Anina este cunoscută la nivel național și internațional ca un club de karate cu rezultate excepționale”, a mai precizat Daniel Danu.
Citește și: Anina este capitala „Galei Premiilor de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea Banatului Montan”
În plan cultural a fost înființată orchestra de muzică populară „Doina Aninei” în cadrul Casei de Cultură. Formația de muzică populară a fost coordonată de renumitul profesor Ionel Bonțu. Tot în cadrul Casei de Cultură activează un ansamblu de dansuri populare pentru tineri.