Anina este capitala „Galei Premiilor de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea Banatului Montan”

Anina este capitala „Galei Premiilor de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea Banatului Montan”
Anina este capitala „Galei Premiilor de Excelență pentru dezvoltarea și promovarea Banatului Montan”. Primăria Orașului Anina a organizat, în prag de Crăciun, „GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PENTRU DEZVOLTAREA ȘI PROMOVAREA BANATULUI MONTAN”. Evenimentul a avut loc în parteneriat cu TELEBEST MEDIA Timișoara – SUD VEST TV și a avut un mare impact pentru oraș, dar și întreg Banatul Montan.

Gala în sine a constituit o premieră în Banatul Montan, una prin care a fost apreciată implicarea oamenilor și a eforturilor pe care le-au făcut aceltia în ultimii ani.
Aflat la prima ediție, evenimentul a însemnat o întâlnire în cadrul oficial, cu toți factorii implicați în activitățile de promovare ale Banatului Montan.

Anina -Gala premiilor de excelentaAmfitrionii întâlnirii care a avut loc la Casa de Cultură orășenească au fost Daniel Danu, viceprimarul orașului cu atribuții de primar, Gheorghe Românu și Adrian Dinescu. Prezentatorul Galei a fost Marian Mesinschi, directorul Casei de Cultură Orășenești.

Cristian Miclău și Dumitru Ursu – printre premianții Galei 

Au participat la eveniment oficiali județeni, primari, oameni de afaceri locali,  invitați ai Bisericii, mass-mediei și ai societății civile. Au onorat evenimentul Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, Cristian Gâfu- prefectul județului, pr. Gheorghe Șuveți, protopopul Reșița. Invitați de onoare au fost și primarii UAT-urilor implicate în promovarea turistică a zonei. În fruntea acestora s-au aflat Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane, Dumitru Ursu (Oravița), Marius Pohanka (Naidăș) și consilierul județean Gheorghe Sporea de la Moldova Nouă.

Anina -Gala premiilor de excelenta

Ancuța Dorohoi – invitată de onoare

Din rândul oamenilor de afaceri locali au participat Gheorghe Izvernari, Gheorghe Iova, Loredana Grădinaru, Liliana Velicu, Petrică Amariei, Silviu Solomon, Dan Maria, Anca Murgu, Georgeta Costân și Florin Ungureanu.
Invitați de onoare au fost Adrian Dinescu, Dorin Imbrescu, Cristina Mosoroceanu. Gheorghe Tarasof, Gelu Kertvelyesi, Vicențiu Penu, Marian Apostol, Alin Muntean, Negoiță Marius, Horia Mailat, Nicolae Șusară. Gheorghe Popovici, Vasile Constantin, Nicolae Ifca. Erwin – Josepf Țigla, Cristian Ghioncel, Daniela Românu. Cornelia Dunăreanu, Laura Sgaverdea, Cristina Corocan, Karina Tincul, Mianda Mladin, Nelu Schinteie, Anca Ruva, Gheorghe Lână, Mihai Vlădia și Ancuța Dorohoi.

Anina -Gala premiilor de excelenta

Lansare de carte la Gala 

Pe lângă acordarea de diplome și medalii, a fost lansat și volumul de carte „OAMENI, FAPTE, ATITIUDINI DIN ZONA BANATULUI MONTAN”. Cartea a fost gândită ca un concept media integrat, abordat în premieră. Fiecare capitol a fost atribuit unei personalități implicate activ în dezvoltarea și promovarea turismului din zonă. Volumul este semnat de către Adrian Dinescu.
Începând cu acest eveniment, de impact major prin difuzarea în cadrul emisiunilor televiziunii regionale si deschiderea unui studio SUD VEST TV în Anina în cadrul acesteia, inițiatorii proiectului doresc să facă și mai cunoscută zona Banatului Montan.

Anina -Gala premiilor de excelenta

Cristian Gâfu: „Județul Caraș-Severin este unul binecuvântat de Dumnezeu”

Prefectul Cristian Gâfu a apreciat importanța evenimentului de la Anina. A  considerat că orașul miner al Banatului de Munte este promotorul deschiderii oficiale a promovării turismului, în viitor, în județul Caraș-Severin. „Evenimentul are loc, nu  întâmplător la Anina, într-o clădire cu conotație istorică pentru oraș. Suntem înt-o clădire veche de peste 100 de ani. Ne ajută istoria să reinventăm orașul Anina și județul Caraș-Severin. O zonă care după anii 90 a decăzut din punct de vedere economic. Acest fapt s-a datorat faptului că industria grea din România s-a stins,  încet, încet. Județul Caraș-Severin este binecuvântat de Dumnezeu. Are turism de vară, de iarnă. Are turism permanent la Băile Herculane, astfel încât va fi perla Banatului Montan din punct de vedere turistic. Orașul Anina este promotorul în această zi a deschiderii oficiale a promovării turismului în viitor în județul Caraș-Severin.“

Anina -Gala premiilor de excelenta

Daniel Danu, viceprimarul orașului Anina: „S-a format o echipă de lucru care sunt convins că va pune Anina pe harta turistică a României și de ce nu a Europei și chiar a lumii”

Daniel Danu, unul dintre amfitrionii galei, a prezentat cine au fost inițiatorii proiectului. A vorbit despre oameni, proiecte și stadiul lucrărilor de promovare a turismului local. „Gala premiilor de excelență este destinat oamenilor care s-au implicat în dezvoltarea turismului în Banatul Montan. Ideea Galei a plecat de la domnii Gheorghe Românu și Adrian Dinescu. Ei sunt cei care au plecat cu această idee. Împreună cu colegii din primărie am dezvoltat această gală. La început a fost gândit ca un eveniment specific pandemiei. Apoi lucrurile au decurs înspre normalitate. Am extins organizarea galei. În momentul de față se lucrează la Muzeul Mineritului. S-au executat în jur de 50 % din lucrările planificate. În prezent, lucrările sunt oprite din cauza timpului nefavorabil. Din februarie vor continua și ne-am stabilit ca până la finele anului viitor, acest obiectiv să fie finalizat, să ne bucurăm de el. Pentru noi, Anina, muzeul mineritului înseamnă un punct de atracție foarte important. Un obiectiv care este unic în țară”, a precizat Daniel Danu.

Daniel Danu: „Turismul este viitorul Aninei

 Am avut investiții în infrastructură, dar acest capitol trebuie să fie prioritar. Ca obiectiv turistic de interes local, Anina trebuie să aibă o infrastructură bine pusă la punct. Aici putem spune că suntem deficitari. 40 % dintre străzi nu sunt încă la nivelul care ar trebui să fie. În acest moment se lucrează la proiectul de apă și canalizare. Turismul este viitorul Aninei. Sunt convins că acest lucru se va realiza. Sunt mulți factori care concură la dezvoltarea Aninei. Mă refer la oamenii de afaceri locali, care-și investesc banii, la colegii mei din primărie. Sunt binecunoscute investițiile președintelui Romeo Dunca în promovarea turismului din Banatul Montan. S-a format o echipă de lucru care sunt convins că va pune Anina pe harta turistică a României și de ce nu a Europei și chiar a lumii.”

Anina - Gala premiilor de excelenta

Gheorghe Românu: „Din 2006, după închiderea minei, Anina a plecat pe un alt drum al strategiei de dezvoltare, turismul”

Unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului, Gheorghe Românu a punctat importanța evenimentului festiv din orașul minier al Banatului de Munte. „După închiderea minei în anul 2006, Anina a plecat pe un alt drum al strategiei de dezvoltare și anume, turismul. Anina nu poate să existe singură în Banatul Montan. Tocmai de aceea sunt prezenți la Gală primari din localități cu care Anina poate să creeze un întreg și să dezvoltăm Banatul Montan din punct de vedere turistic. Ne bazăm pe o relație instituțională începută la Timișoara și până la Moldova Nouă, chiar până la Orșova. Prin Gala Premiilor de Excelență am dorit să ne îndreptăm atenția către cei care promovează orașul Anina, ca o componentă a turismului din Banatul Montan.”

Lasă un răspuns