In memoriam: Antoine de Saint-Exupery.Cartea sa „Micul Prinț’’a fost tradusă în 361 de limbi!

In memoriam: Antoine de Saint-Exupery.Cartea sa „Micul Prinț’’a fost  tradusă în 361 de limbi!
In memoriam-Antoine de Saint-Exupery. Cartea sa „Micul Prinț’’a fost  tradusă în 361 de limbi!
În biblioteca și în sufletul fiecăruia dintre noi există o carte pe care o recitim la orice vârstă: ’’Micul Prinț’’de Antoine de Saint-Exupery. Este cartea de căpătîi a copilăriei și un îndrumar prin viață atunci când cearcănele umbrelor ne apasă sufletul.
“Toţi oamenii mari au fost mai întîi copii. Dar puţini dintre ei își mai aduc aminte“, mărturisea Antoine de Saint-Exupery dispărut  într-o zi de 31 iulie 1944, în timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane, când avionul său  a fost doborât. Antoine de Saint-Exupéry este considerat, de atunci, dispărut.
Povestea sa: 
Secolul trecut avea să înceapă cu nașterea lui  Antoine de Saint-Exupéry  pe 29 iunie 1900 la Lyon. Antoine Marie Jean-Baptise Roger, viconte de Saint-Exupéry, pe numele său complet, s-a născut într-o familie aparţinând aristocraţiei franceze. Tatăl său a fost Jean de Saint Exupéry, iar mama, Marie de Fonscolombe. El era al treilea născut din cei cinci copii ai familiei. Doi băieţi, Antoine și François și trei fete, Marie-Madeleine, Simone și Gabrielle.

Citește și: In memoriam, Regina Maria-”Englezoaica Marii Uniri”-84 de ani de veșnicie!

Din nefericire, tatăl său a făcut un atac cerebral și a murit pe peronul unei stații de tren. Antoine încă nu împlinise patru ani, în anul 1904.
În anul 1909, familia sa, a rămas doar cu titlurile nobiliare, însă fără mari resurse materiale. Familia s-a mutat în Le Mans, în vestul Franţei. Aici, un oarecare Wilbur Wright uimea cu zborurile sale. Era și creditat cu inventarea, construcția și pilotarea cu succes a primul avion cu motor din lume.
Saint-Exupéry a avut o copilărie fericită, lipsită de griji. El va urma cursurile școlii iezuite Notre Dame de Sainte Croix.
În anul 1912, Saint-Exupéry va zbura pentru prima dată în viaţă. Debutul a fost cu un aeroplan pilotat de Gabriel Wroblewski, un alt pionier al aviației franceze. Atunci avea să se declanșeze puternica sa pasiune pentru zbor. Cea care îi va anima întreaga sa existență.
În anul 1917, Saint-Exupéry îşi lua bacalaureatul. În toamna acelui an, se mută la Paris. Tot în 1917, fratele său mai mic, François, se stingea la doar 15 ani, din cauza febrei reumatice.
Încearcă, fără succes, să intre la Academia Navală Franceză. Urmează în schimb cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Paris, unde va studia arhitectura.
În perioada 1921 – 1922, Antoine îşi face stagiul militar obligatoriu. S-a pregătit la Strasbourg, pentru meseria de pilot.
În august 1921 va pilota un avion de tip Sopwith. În decembrie, în acelaşi an, obţine brevetul de pilot militar, devenind pilot de linie al unei companii particulare.
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial  se înrolează în aviația militară franceză. După armistițiul din 1940 părăsește Franța și se stabilește în S.U.A. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de Nord, Saint-Exupéry părăsește S.U.A. Își reia activitatea ca pilot de război.
Numele său este consacrat atât ca poet, jurnalist, aristocrat, romancier, eseist francez,  dar și ca aviator căzut pe frontul antifascist.
Cartea care a marcat generații de cititori indifferent de vârstă este  „Le Petit Prince“ -„Micul Prinț, scrisă în anul 1943. A fost tradusă în trei sute șaizeci și una de limbi.
„Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“,perora acriitorul, iar cartea s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate. Un mic locuitor al unei planete minuscule pornește într-o lungă călătorie prin lume, să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale, ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.
Operele sale „Terre des Hommes“ -„Pământul oamenilor“, volum  premiat în anul 1939 de Academia Franceză  cu Marele Premiu al Romanului și „Pilote de guerre“ -„Pilot de război“, 1942 redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.
Nici notițele sale, făcute cu ocazia misiunilor de luptă din timpul războiului, nu s-au pierdut.  Au fost reunite și publicate postum sub titlul „La Citadelle“ -„Citadela“,  în anul 1948. Alte opere ale lui Antoine de Saint-Exupéry sunt: „Lettre à un otage“ -„Scrisori către un ostatec“, „Un sens à la vie“ -„Să dai un sens vieții“,apărută  postum.
Toți biografii săi arată că aviatorul și scriitorul Saint-Exupéry era pasionat și de știință. Aprofunda teoria cuantică, principiile entropiei. Citea filosofie, cu sentimentul că este învecinată cu știința.
În 2008, editura Gallimard a editat ”Lettre a l’inconnue”, publicată în România la editura RAO în anul 2009, în traducerea Ilenei Cantuniari.
Și totuși,  Antoine de Saint-Exupéry nu poate să dispară niciodată din memoria acestei lumi… Cartea sa ’’Micul Prinț’’  publicată pentru prima dată în 1943 în Statele Unite ale Americii, nu  în Franța așa cum ne-am aștepta,  rămâne o invitație la miracol, frumos și gingășie. O revelație care ne amintește că ’’Nimic nu dispare până când nu ne învață ce trebuia să învățăm’’. În Franța, nuvela lui Antoine de Saint-Exupery ’’Micul Prinț’’ a văzut lumina zilei de abia după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când Franța a fost eliberată de sub controlul naziștilor.
In - Antoine
Ca un epilog al unui destin care nu poate trece neobservat,… în anul 1988 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica.
În octombrie 2003 din largul mării au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului. Cele care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry…
În anul 2004, în oraşul Tarfaya din Maroc a fost deschis Museul Aviatic Antoine de Saint Exupéry, în onoarea pasionatului de aviaţie dar şi scriitorului, care a trăit aici timp de trei ani (1927 – 1929), găsindu-şi şi inspiraţia pentru o parte din scrierile sale.
În anul 2008, 20 de scrisori din corespondența intimă a scriitorului apar în volumul „Scrisori către o necunoscută”, o colecție de scrisori de dragoste adresate de Saint-Exupéry soției unui ofițer, pe care o cunoscuse, în 1943, într-o călătorie de la Oran la Alger. Scrisorile dezvăluie nu doar personalitatea romantică, meditativă a scriitorului (căsătorit cu Consuelo la acea vreme), ci și reflecții asupra scrierilor sale. Există trimiteri la „Micul prinț” în această corespondență și chiar desene folosite pentru ilustrația acestei cărți.
Din 1943 până în prezent, povestea „Micului Prinţ” a rămas  cea mai vândută carte pentru copii în întreaga lume.  I s-au dedicat muzee şi expoziţii, a fost ecranizată şi dramatizată, iar copiii de pretutindeni o citesc şi o recitesc de fiecare dată cu aceeaşi încântare.
’’Adulții nu înțeleg niciodată nimic de unii singuri și e o obositor pentru copii să le explice mereu și mereu cum stau lucrurile. Oamenii nu mai au timp să înțeleagă nimic. Cumpăra lucruri gata făcută din magazine. Dar cum nu există magazine de unde poți cumpăra prieteni, oamenii nu mai au prieteni,’’mărturisea cel care rămâne în istoria literaturii Antoine de Saint-Exupery ’’Micul Prinț’’!
’’Micul Prinț’’ este o compilație a copilăriei și a prieteniei !
Sursa: wikipedia

Lasă un răspuns