Hidroelectrica și importanța alegerii furnizorului de energie electrică
Hidroelectrica și importanța alegerii furnizorului de energie electrică. Hidroelectrica are, de multă vreme, cel mai mic preț de furnizare către clienții persoane fizice, de circa 0,25 lei/kWh pentru energia activă, menținut la acest nivel în ciuda creșterii explozive a prețurilor din piața de energie.
Oferta este valabilă pentru toți clienții persoane fizice până la finalul anului, iar contractele sunt încheiate pe un an, perioadă în care prețul rămâne fix.
Compania a ajuns să primească, luna trecută, 5.000 de cereri pe zi de la consumatori casnici care doresc să devină clienți ai companiei. Hidroelectrica spune că nu va refuza nicio cerere furnizare de energie electrică venită din zona consumatorilor casnici “societatea având capacitatea necesară pentru acoperirea angajamentelor asumate și pentru preluarea contractelor viitoare.
Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde, care va fi cu siguranță depășit. La șase luni, a avut un profit net de 2,6 miliarde de lei.
Trebuie să precizăm că, până la 31 august 2023, prețurile la energie electrică sunt plafonate. Asta însemnă că indiferent care este oferta furnizorului, nu veți plăti mai mult decât prețul maxim plafonat pentru un consum lunar care nu depășește 255 kWh.
Tot ce trece însă de acest nivel se plătește la prețul din contract, adică neplafonat, conform ordonanței adoptate la 1 septembrie. Senatul a modificat ordonanța pentru ca familiile cu cel puțin 3 copii minori să aibă prețul plafonat indiferent de nivelul de consum, dar această prevedere încă nu se aplică și ar putea fi inaplicabilă.
Citește și: Regularizarea din februarie, ultima speranță
Prețul plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus. În cazul celor care au consumat în medie peste 300 kWh lunar anul trecut, contractele și condițiile sunt diferite. Însă acest calcul în funcție de consumul mediu ar putea fi schimbat după ce Ordonanța va trece prin Parlament.
În concluzie , prețul practicat de către Hidroelectrica de circa 0,25 lei/kWh este cu mult sub prețurile practicate de către celelalte firme de pe piață.