Elevii vor învăța „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”
Elevii din anii terminali de liceu vor învăța „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” ca disciplină opțională la decizia școlii, din anul școlar 2023-2024, potrivit legii promulgate de șeful statului.
A fost promulgată legea care prevede introducerea disciplinei “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”. Disciplina va fi introdusă ca opțional, la decizia școlii, în curriculumul pentru clasa a XII-a/ a XIII-a din învățământul liceal. Ministerul Educației trebuie să emită ordinul de ministru care prevede materia, programa școlară și metodologia, până la începutul anului școlar 2023 – 2024, potrivit legii promulgate.
-
Curriculum la decizia școlii (CDȘ) este, potrivit metodologiei publicate anului trecut, „oferta educațională propusă de școală, în concordanță cu nevoile și interesele de învățare ale elevilor, cu specificul școlii și cu nevoile comunității locale, și se constituie atât din pachete disciplinare opționale ofertate la nivel național, regional și local, cât și din pachete disciplinare opționale ofertate la nivelul unității de învățământ”. Pentru învățământul profesional și tehnic, curriculumul la decizia școlii este curriculum în dezvoltare locală (CDL).
Citește și: Centrul Județean de Excelență își așteaptă elevii
Potrivit legii privind introducerea disciplinei „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea “are ca obiect de reglementare introducerea în curriculumul la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc.”
Actul normativ prevede că programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educației, în urma consultărilor cu reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari, precum Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, sau alte organizații timișorene ale revoluționarilor din decembrie 1989, cu reprezentanți ai Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituții asociative reprezentative pentru revoluționarii din decembrie 1989, și se aprobă prin ordin al ministrului Educației.
Cadrele didactice care predau disciplina “Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.