Doru Cîrdei: „Comuna Zăvoi este renumită pentru activitatea culturală”

Doru Cîrdei este primarul comunei Zăvoi la al doilea mandat. Un capitol cu care se mândrește comuna Zăvoi este cel legat de activitatea culturală. Tocmai de aceea primarul Doru Cîrdei a acordat o atenție deosebită căminelor culturale ale fiecărei localități a comunei. Primăria comunei Zăvoi, condusă de Doru Cîrdei are în administrare cinci grădinițe și cinci școli.

Primarul gospodar al comunei Zăvoi ne-a vorbit despre proiectele legate de activitatea cultural-artistică. „Am refăcut Căminele Culturale din satele Voislova și Valea Bistrei. Pe cel de la Voislova l-am realizat pe proiect CNI. Căminul cultural de la Valea Bistrei l-am realizat din fondurile proprii ale Consiliului Local Zăvoi. Pentru căminul cultural al satului Măgura am accesat un proiect în valoare de 500.000 de euro. Proiectul este cu finanțare europeană.

Doru IustinA fost început în mandatul trecut, iar acum se află în curs de derulare. „Reparaţii, reabilitare, modernizare Centru cultural Măgura” este proiectul finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR-FEADR). Valoarea inițială a proiectului este de 2.298.811,36 lei (inclusiv TVA). Avem încheiat contractul de finanțare nr. C0760CM00031751100108/17.07.2018, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Suma de 1.435.288,50 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea finanțării de la bugetul de stat. Diferența de 863.522,86 lei (inclusiv TVA) reprezintă cofinanțarea de la bugetul local”, a spus Doru Cîrdei.

Citește și: Doru Iustin Cîrdei: „Proiectele pentru modernizarea comunei Zăvoi sunt în derulare”

Proiectul se află în fază de execuție. Până în prezent a fost decontată suma de 207.527,53 lei. Din fonduri europene a fost achitată suma de 81.017,52 lei. Restul de 126.510,01 au fost plătiți din bugetul local.

Primarul Doru Cîrdei a fost foarte determinat să acceseze proiectul legat de formarea unui Centru Cultural la Măgura

„Avem un ansamblu de dans, „Doina Bistrei”, format din copiii din comună și coordonat de către un instructor. Acest ansamblu folcloric ne reprezintă cu cinste la o serie de evenimente culturale în județ și extra-județene. Am avut concerte cu copiii, la Sibiu și Timișoara.
Comuna Zăvoi se mai mândrește cu un cor mixt, care cântă pe patru voci. Este din Voislova și se numește Corul „Grănicerii Văii Bistrei”. Până la apariția pandemiei se organiza anual festivalul de muzică corală. Aveam invitate coruri și ansambluri din toată țara, din Maramureș, Timișoara, Sibiu și Cluj.

La rândul nostru și noi participam la activitățile culturale ale partenerilor noștri. Am fost și la București, unde am avut spectacole la Parlament, dar și în alte locații. Corul nostru a cântat și peste hotare. La primăriile din Viena și Vârșeț, precum și la comunitatea de sârbi de la Alibunar. Toate aceste manifestări trebuie să se desfășoare în căminele culturale ale comunei în condiții mai mult decât decente”, a spus Doru Cîrdei.

Acesta a mai prezentat și un proiecte începute în acest mandat și finalizat. Este vorba de „Reabilitare și amenajare Cămin Cultural în localitatea Zăvoi, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin”.
Proiectul a fost aprobat de către Consiliul local al comunei Zăvoi la începutul anului 2021. Lucrările au fost finanțate din bugetul local. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la suma de 488.069,43 lei. În prezent, lucrările la acest proiect au fost finalizate integral.

Lasă un răspuns