Cronicarul protopop Nicolae Stoica de Hațeg omagiat de primăria orașului Băile Herculane

Cronicarul protopop Nicolae Stoica de Hațeg omagiat de primăria orașului Băile Herculane

În deschiderea ședinței de miercuri, 24 februarie 2021, ora 13,00, Consiliului Local Băile Herculane în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului și Cenaclul Domogled Băile Herculane, a omagiat împlinirea a 270 de ani de la nașterea cronicarului protopop Nicolae Stoica de Hațeg, personalitate distinctă în galeria oamenilor de seamă ai Banatului.

Preot – protopop de Mehadia, învăţător, cronicar, arheolog, numismat – cercetător pasionat al zonei istorice Herculane – Mehadia, etnograf şi folclorist, poet și am putea continua gama largă a preocupărilor sale, este considerat de specialiștii care s-au aplecat asupra operelor sale, un adevărat polihistor, un iluminist autodidact care și-a consacrat viața slujirii cu credință și devotament, comunităților în care a trăit.

Născut la Mehadia în 24 februarie 1751, Nicolae Stoica de Hațeg s-a implicat cu pasiune în activitățile pe care le-a desfășurat, de la altarul bisericii și sala de clasă până la participarea la campaniile militare pe câmpurile de luptă și în spitalele militare.

Pasionat de istorie, scrierile sale se dovedesc a fi adevărate cronici ale epocii în care a trăit, mărturii prețioase pentru contemporanii săi și, mai ales pentru generațiile care au urmat.

Nu numai românii l-au apreciat, ci chiar și istoricii sârbi de la sud de Dunăre care l-au citat adesea în scrierile lor ca sursă primară de documentare. Protopopul cronicar dăinuie în conștiința generațiilor mileniului III din Banat nu numai prin cărțile sale tipărite și retipărite de-a lungul anilor, ci și prin numele său dat unor străzi din Timișoara și Băile Herculane precum și Liceului din Mehadia și Bibliotecii orășenești din Băile Herculane.

Au participat la susținerea momentului evocator ”Nicolae Stoica de Hațeg – un polihistor al veacului Luminilor, cronicar de seamă al Banatului și al Băilor Herculane, reprezentantul Episcopiei Caransebeșului, părintele Consilier cultural Casian Rușeț, protopopul Băilor Herculane Iosif Frenț și ing. Dorin Bălteanu, scriitor și publicist, vicepreședintele Cenclului Domogled.

Preoții invitați au deschis manifestarea printr-o rugăciune, după care părintele consilier Casian Rușeț a susținut prelegerea ”Protopopul Nicolae Stoica de Hațeg, sacrificu, asumare, demnitate”. Ing. Dorin Bălteanu a continuat cu o prezentare power point, ”Nicolae Stoica de Hațeg, un polihistor al veacului Luminilor, cronicar al Banatului și al Băilor Herculane”. Acesta a propus, în finalul prezentării, ca aniversarea să fie marcată prin declararea anului 2021 ca ”Anul Nicolae Stoica de Hațeg”, iar pe zidul Bibliotecii orășenești din Băile Herculane șă fie montată efigia din bronz a cronicarului protopop al cărui nume îl poartă instituția de cultură din stațiunea de pe Valea Cernei.

În încheiere, părintele consilier, Casian Rușeț a mulțumit pentru invitație, a felicitat gazdele pentru inițiativa organizării unui astfel de moment omagial, mai puțin obișnuit pentru o ședință de consiliu local. Totodată, părintele consilier a promis sprijin și implicarea Centrului Eparhial în orice alte manifestări similare și a oferit primarului Cristian Miclău și inițiatorului manifestării, cărți apărute la Editura Episcopiei și DVD-ul cu filmul dedicat împlinirii a 10 ani de la sfințirea Catedralei Episcopiei Caransebeșului,

sursa foto/text: comunicat de presă Primăria Orașului Băile Herculane.

Lasă un răspuns