Criptomonedele și la ce riscuri se expun cei ce le cumpără

Criptomonedele și la ce riscuri se expun cei ce le cumpără
Criptomonedele și la ce riscuri se expun cei ce le cumpără. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare; în care este analizat îndeaproape și domeniul criptomonedelor; ținând cont de scăderea masivă a valorii acestora din ultimele luni.

Chiar dacă nu are atribuții în supravegherea pieței criptomonedelor, ASF anunță că urmărește evoluția acestora; mai ales în condițiile în care din ce în ce mai mulți români activează pe această piață.

“Pe baza evoluțiilor observate până în prezent; piețele de criptoactive prezintă la momentul actual toate semnele unui risc emergent pentru stabilitatea financiară. În acest context, șocurile de incertitudine pot avea efecte de recesiune puternice; fricțiunile financiare fiind în centrul propagării șocurilor către economia reală. În acest caz produsele financiare pot fi supuse unor probleme de agent sau de hazard moral care pot duce la amplificarea costurilor de finanțare.

Totodată, decuplarea piețelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative și poate conduce la creșterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piața de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022”; scriu analiștii ASF în Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare.

De asemenea, analiștii susțin că volatilitatea criptoactivelor poate influența evoluția sistemului financiar convențional; iar scăderea lor accentuată prezintă un interes anume prin faptul că a evidențiat punctele slabe ale sistemului pe care se bazează; invalidând ipoteza de a utiliza criptomonedele pentru acoperirea riscului, ca urmare a dependenței de factorii macrofinanciari.

Potrvit raportului ASF, corelația din ce în ce mai mare a prețurilor criptoactivelor cu principalele active financiare riscante din perioadele de criză pune la îndoială utilitatea acestora pentru diversificarea portofoliilor. În plus, a fost observată o creștere a corelației dintre randamentele criptoactivelor și cele ale acțiunilor în timpul și după incertitudinile de pe piață din martie 2020, dar și cele din decembrie 2021 și mai 2022.

“Acest lucru poate sugera faptul că, în perioadele de aversiune față de risc pe piețele financiare mai mari, piața criptoactivelor a devenit mai strâns legată de activele de risc tradiționale, o tendință care se poate datora în mare parte implicării crescute a investitorilor instituționali. În schimb, corelația cu aurul a devenit negativă în timpul unei perioade de creștere a așteptărilor inflaționiste și a tensiunilor geopolitice”, mai scrie în raport.

Lasă un răspuns