Concurența pe piața RCA e în creștere, iar tarifele, în scădere

Concurența pe piața RCA e în creștere, iar tarifele, în scădere
Concurența pe piața RCA e în creștere, iar tarifele, în scădere. După cum a transmis luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF); piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) a trecut peste șocul dispariției; spre sfârșitul anului 2021, a City Insurance, ce, la vremea respectivă, era lider pe piața locală. Acest lucru e confirmat de concurența în creștere pe piața RCA și de tarifele în scădere ale acestor polițe.
Potrivit comunicatului de luni al ASF, revenirea pieței RCA în urma dispariției City Insurance e confirmată de nivelul de concentrare a pieței; care, deși este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani.

“După ce crescuse substanțial, în contextul ieșirii din piață a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieței RCA; a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea privește cota de piață; scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an”; subliniază ASF.

Clasamentul primilor trei asigurători RCA este completat de Groupama, cu o cotă de piață de aproape 21%, și Allianz Țiriac; cu aproape 19%, cele două societăți evoluând aproape constant în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Citește și: Atenție șoferi! Toate asigurările rca emise la City Insurance vor expira în curând

“O evoluție îmbucurătoare poate fi observată și în ceea ce privește prețurile. Primele medii s-au stabilizat și chiar au intrat pe un trend descendent; începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an”, conform datelor centralizate de ASF.

“Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la același nivel; fiind de 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie”, potrivit autorității.

În comparație cu prima jumătate a anului trecut, creșterile de acum sunt încă substanțiale; dar stabilizarea și chiar ușoara scădere a prețurilor, în cazul persoanelor fizice; reprezintă semne pozitive, care indică faptul că diversificarea pieței vine cu rezultate concrete.

Îmbunătățiri au apărut și în legătură cu daunalitatea. Astfel, rata combinată (cheltuieli și daune raportate la primele subscrise – indicator esențial al sănătății industriei); a ajuns la 107%, față de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an; peste 142%, în al doilea trimestru din 2021, și peste 161%, la finalul lui 2021.

Lasă un răspuns