Cei fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concedii medicale

Cei fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concedii medicale
Cei fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concedii medicale. Cât plătesc aceștia din 2022. Persoanele care nu sunt angajate cu contract de muncă sau cele care nu se află în șomaj și care vor să se asigure individual; în mod opțional, pentru concedii medicale o pot face dacă încheie un contract cu casa de sănătate și plătesc lunar o contribuție ce poate varia; în funcție de venitul lunar ales, dar care se raportează la salariul minim brut. 

Asigurarea individuală pentru concedii medicale a celor care nu au venituri se face conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate . 

Despre ce concedii vorbim, mai exact: 

a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă; cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă; exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;

d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;

e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Concret, se face în baza unui contract de asigurare încheiat cu casa de sănătate de care aparține persoana; iar cel care vrea să se asigure este condiționat de plata unei contribuții (lunare) în cotă de 1% aplicate asupra venitului lunar ales; înscris în contractul de asigurare. 

Citește și : Ministerul Sănătății, detalii despre cazul de hepatită acută: este o fetiță de doar 5 anișori.

Venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată; stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia; cu excepția persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate; pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată; stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia”, prevede ordonanța. 

Reamintim, în acest context, că salariul minim are o ușoară creștere de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că cei care au deja contracte încheiate cu casa se raportează la alte valori pentru minimul și maximul venitului ales la care plătesc acel 1%. Concret, din 2022, salariul minim e 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că venitul lunar ales la care se aplică acel 1% este de cel puțin 2.550 de lei și de cel mult 7.650 de lei. Cu alte cuvinte, contribuția lunară e undeva între 25,5 lei și 76,5 lei – ca regulă.

sursa : legislație.just

Lasă un răspuns