Cei 200 de lei în plus la salariul minim se cuantifică la pensie sau NU ?
Cei 200 de lei în plus la salariul minim se cuantifică la pensie sau NU ? Din a doua parte a anului, angajatorii vor avea posibilitatea, nu și obligația; de a majora salariilor celor care le primesc la nivelul minim pe țară cu 200 lei; fără ca acești bani să facă obiectul vreunei taxări.
Deși, efectiv, angajatul va beneficia de creșterea salariului minim cu 200 de lei, această majorare nu se va vedea nici la pensie; nici la orice altă indemnizație pe care o poate primi, în aceste cazuri fiind luate în calcul doar veniturile salariale sau celor asimilate lor; respectiv cele asupra cărora se plătește impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii.
În privința pensiei, sumele care sunt luate în calcul sunt cele cărora li se aplică contribuția de asigurare socială (CAS), în valoare de 25% din salariul brut. Astfel, stagiu de cotizare la pensie este format din perioadele în care beneficiarul a plătit cota obligatorie la pensii. Iar cum pentru acești 200 lei primiți în plus nu se rețin niciun fel de taxe, nu vor conta la pensie. Ca o paralelă, nici sumele primite în tichete de masă sau cadou nu sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei deoarece pentru ele nu se plătește CAS.
Citește și : Modificarea legii offshore, un pas vital către independența energetică a României
Important de știut este și că indemnizația de concediu medical nu va lua în calcul acești 200 de lei primiți în plus; deoarece nici contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10%, nu este oprită din această sumă. Astfel, salariatul care beneficiază de o mărire a netului cu 200 de lei începând cu 1 iunie va primi în urma unui concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă aceeași sumă pe care ar fi primit-o și dacă nu ar avea parte de această mărire.
Nici pentru indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului (CCC) nu vor fi luați în calcul acești 200 de lei; deoarece la baza calculului indemnizației stau doar veniturile care sunt supuse impozitului pe venit; de 10%, nefiind cazul pentru acești bani. Situația este similară cu cei 400 lei pentru telemuncă, și aceștia tot netaxabili; dacă sunt acordați cât timp salariatul nu lucrează de la sediul companiei.