Modificarea legii offshore, un pas vital către independența energetică a României

Modificarea legii offshore, un pas vital către independența energetică a României

Modificarea legii offshore, un pas vital către independența energetică a României. În Parlamentul României a adoptat recent, cu o largă majoritate, propuneri legislative pentru modificarea Legii offshore. S-a votat pentru adoptarea legii offshore prin care se dă drumul la exploatarea gazului din Marea Neagră. Vom avea gaz românesc. Acest lucru va duce și la stabilizarea prețului.

📈 Este o lege care va aduce beneficii României, românilor. Da, pentru că, câștigurile vor putea fi investite în extinderea de rețele de gaze naturale și în alte proiecte de investiții din domeniul energiei.
Asta înseamnă că vom deveni independenți energetic și nu mai depindem de gazul rusesc.
România va deveni un exportator important pentru Europa
Legea offshore a fost adoptată miercuri în Parlament. Textul documentului a fost modificat astfel încât statul român are drept de preemțiune asupra zăcămintelor care urmează să fie exploatate.
Proiectul a fost votat de deputați cu 248 de voturi pentru şi 34 contra. Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Prin acest proiect, România va deveni independentă din punct de vedere energetic. Va produce mai mult decât va consuma. Va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a precizat Jaro Marșalic, deputatul PNL de Caraș-Severin.
Legea deblochează investițiile din Marea Neagră și asigură mediului de afaceri din domeniu stabilitate și predictibilitate legislativă. Investitorii aveau nevoie de un cadru fiscal mai prietenos”, a mai precizat deputatul PNL cărășan.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.
„Ieri, în Comisia de industrii şi servicii reunită cu Comisia de buget-finanţe s-a dat un raport pozitiv.Le mulţumesc tuturor colegilor de la PNL, PSD, UDMR, minorităţi, USR, care au votat acest proiect de lege. Proiectul de lege aduce practic stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos”, a afirmat Virgil Popescu.
Minstrul a mai precizat faptul că: Proiectul asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică. În cazul contractelor bilaterale care se vor încheia Agenţia Naţională a Rezervelor Statului are drept de preempţiune.
Citește și: Vom avea gazul nostru exploatat din Marea Neagră
Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie cu prioritate dat către români şi, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Vom deveni independenţi energetic”.
Modificarea
Modificarea
De asemeni, ministrul Popescu a criticat că un singur partid nu a votat în comisii proiectul de lege, referindu-se la AUR:
Oare ce să însemne asta? Asta să însemne că doriţi în continuare să nu se poată exploata gazele din Marea Neagră? Doriţi în continuare, domnilor, să rămânem dependenţi de gazul rusesc? Să ascultaţi în continuare de Kremlin şi de ordinele lui Putin?”
#LegeaOffshore

Lasă un răspuns