Ce se întâmplă cu angajările la stat?

Ce se întâmplă cu angajările la stat?
Ce se întâmplă cu angajările la stat? Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice va fi suspendată în perioada iulie – decembrie 2022, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Astfel, cu excepția concursurilor pentru care au fost demarate deja procedurile de organizare, în a doua jumătate a anului nu se vor mai organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante de la stat.

În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2022, după cum scrie în OUG 80/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 593, nu se vor organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice.

O excepție se va face în cazul posturilor unice de la stat, pe care ordonanța le definește ca fiind cele ale căror atribuții, prin conținutul și natura lor, ori responsabilității stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică sau se află în compartimentele în care există numai posturi vacante, unde se vor putea organiza, punctual, concursuri sau examene de angajare.

Citește și : 144 locuri de muncă sunt vacante prin AJOFM

De asemenea, dacă procedurile de organizare a concursurilor demarează anterior datei de 1 iulie 2022; demersurile pentru ocuparea posturilor vacante pot continua.

În plus, în cazuri temeinic justificate, Guvernul va putea aproba memorandumuri pentru organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de la stat; cu condiția justificării necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal din buget.

Măsura este gândită pentru a reduce deficitul bugetar excesiv actual; prin diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice. Cheltuielile de personal reprezintă, potrivit informațiilor furnizate de autorități, circa 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: