Anghel Saligny va aduce bani în Caraș-Severin. Prin Programul Național de Investiții al Guvernului Liberal

Anghel Saligny va aduce bani în Caraș-Severin. Prin Programul Național de Investiții al Guvernului Liberal
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în consultare publică Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Programul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ are o valoare propusă de 50 de miliarde de lei, vizează domenii de interes local. Este vorba despre sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare, drumuri de interes local şi judeţean și extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din ţară. Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” se va derula în următorii 7 ani (2021-2028).

Despre toate aceste ne-a vorbit Andrei Ungur, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Reșița, la Palatul Prefectural. La conferința de presă a participat și prefectul judeţului Caraș-Severin, Cristian Gâfu.

anghel saligny - ungur

Andrei Ungur: „Cel mai așteptat program este Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

„Săptămâna aceasta în ședința de Guvern de miercuri a avut loc un aspect foarte important care va duce la dezvoltarea țării și implicit a județului nostru. Este vorba de trei ordonanţe de urgenţă, aflate în primă lectură la Guvern, fiind acum în proces de avizare interministerială. Prima se referă la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny“, a doua OUG este pentru suplimentarea sumelor pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a doua, şi a treia OUG este pentru suplimentarea sumelor de investiţii, care se va aplica la toate contractele de finanţare. Această ultimă ordonanţă vine în sprijinul constructorilor ca urmare a scumpirii materialelor de construcţii. Cel mai așteptat program este Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, a specificat Andrei Ungur.

Secretatul de stat bănățean a prezentat câteva date statistice interesante despre situația infrastructurii din România

„Programul național de investiții Anghel Saligny nu este o continuare a PNDL-ului. Este un program diferit, care se va axa pe trei piloni de dezvoltare: rețelele de apă și canalizare, drumurile de interes local – adică drumurile comunale și cele județene și extinderea rețelelor de gaze naturale. Spre deosebire de PNDL 1 sau 2, acest program va finanța doar aceste tipuri de obiective. Nu o să mai fie finanțate cămine culturale, reabilitări de școli, clădiri sau terenuri de sport. Toate acestea vor fi să fie finanțate prin CNI sau prin următoarele programe europene“, a spus Andrei Ungur.

 Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost inițiat de Guvernul Liberal Orban

Ideea inițierii Programului Național de investiții Anghel Saligny aparține Guvernului Liberal Orban și este susținut  de parlamentarii PNL Caraș-Severin, senatorul Marcel Vela, deputații Jaro Marșalic și Dumitru Rujan. A apărut din necesitatea de a accesa cei trei piloni de dezvoltare, capitol la care România stă foarte prost comparativ cu standardele europene ale anului 2021.
„România stă foarte prost la aceste capitole: undeva la 75% dintre localități nu sunt racordare la rețelele de gaze, peste 57% nu au sisteme de canalizare, iar undeva la 30% nu au sisteme de apă. Iar la drumuri județene și comunale nici nu mai are rost să vorbim, cifrele sunt foarte mari. Tocmai de aceea s-a accesat acest program cu un credit de angajament de 50 de miliarde de lei. Din datele pe care le avem la Minister în momentul de față există deja 170 de cereri pentru rețelele de gaze, care însumează peste 2 miliarde de lei. Sunt peste 500 de solicitări pentru drumuri județene și comunale estimate la 8,5 miliarde de lei. Pentru apă și canalizare este estimată o sumă foarte mare, 27 de miliarde de lei pentru cele 2000 de cereri depuse. Vorbim doar despre proiecte mature, care au un grad de maturitate care merge inclusiv până la autorizaţia de construire, nu vorbim doar despre idei de proiecte! Totalul acestor sume se ridică undeva la 45-46 de miliarde, De aici a şi venit această sumă de 50 de miliarde. Nu înseamnă că toţi care au depus până acum proiecte pe CNI sau pe alte programe vor dori să le facă în continuare pe acest program naţional de investiţii”, a mai precizat Andrei Ungur.

Citește și: Andrei Ungur: „Programul PNDL nu s-a oprit! Plățile facturilor aferente acestor investiții continuă și în prezent!”

Primarii cărășeni sunt receptivi la programele guvernamentale
Secretarul de stat a făcut și o precizare legată de interesul primarilor din localitățile cărășene referitor la implicarea acestora în accesare fondurilor guvernamentale și europene. „Țin mereu legătura cu primarii din județul Caraș-Severin. Pot să spun că majoritatea au deja făcute proiecte mature depuse la CNI sau care au așteptat acest nou program de finanțare. Sunt primari de toate culorile politice. Nu se pune problema să nu fie susținute proiectele depuse. Este adevărat că sunt unii primari care s-au mișcat mai bine și mai repede. Sunt și primari de comune mai sărace, care au probleme pe partea de dezvoltare. Mă refer că nu au studiile necesare solicitate de condițiile proiectului, documentele de proprietare și atunci este foarte dificil de accesat”, a mai precizat Andrei Ungur.

 

Lasă un răspuns