ADIO, DOSAR CU ȘINĂ!

ADIO, DOSAR CU ȘINĂ!
Adio dosar cu șină ! Luni a fost votată în Senat propunerea legislativă, susținută de către domnul senator Ion Marcel Vela și de către tot grupul PNL. Astfel, persoanele fizice nu vor mai fi nevoite să prezinte instituțiilor și autorităților publice dovezi privind persoana lor (certificatele de naștere, de căsătorie, etc), privind bunurile pe care le dețin în proprietate (extrase de carte funciară pentru imobile, cărți de identitate autoturisme, etc.), sau date privind situația fiscală existente la ANAF.
Totodată, persoanelor juridice nu li se va mai solicita la fiecare interacțiune cu o instituție publică documente și copii ale certificatului de înmatriculare, sau ale certificatelor constatatoare obținute de la Oficiul Registrului Comerțului.

Prin platforma de interoperabilitate, aceste date vor putea fi interogate în timp real de către funcționarii publici; care vor verifica doar identitatea solicitantului, fără a-i impune prezentarea altor documente justificative sau constatatoare.

Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”; și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Citește și : Sanatoriul Marila revine în circuitul medical prin implicarea lui Marcel Vela!

Modul de utilizare a Platformei și modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanță a Platformei; unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activități sau rezultatele acestora; care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum și reguli și obligații în relația dintre furnizorul și utilizatorul de servicii de tip cloud.
În elaborarea OUG s-a avut în vedere protejarea drepturilor și libertăților individuale prin dezvoltarea unor aplicații de jurnalizare și notificare a activității de prelucrare a datelor cetățenilor, practic orice cetățean putând vedea ce instituție, când și în ce scop i-a accesat datele. 
Finanțarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR și de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare.

sursa : gov.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: