Fiscul publică ghidul profesorului care dă meditații
Fiscul publică ghidul profesorului care dă meditații. Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Documentul de 14 pagini explică pas cu pas ce trebuie să facă profesorii în cazul în care iau bani de la copii pentru aceste meditații. Printre obligațiile amintite de Fisc sunt cele de a declara veniturile; de a depune formularele prevăzute de lege în termenul stabilit și de a deține casă de marcat.
Primul pas pe care trebuie să-l facă profesorii care acordă meditații pe bani este să se autorizeze la Registrul Comerțului. Apoi, după autorizarea funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică până la data de 25 mai, se arată în document.
Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar; preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată, se arată în actul oficial.
„În situația în care contribuabilul care obține venituri din activități independente încasează integral sau parțial; cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar; contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populație; acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în ghid.