Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii care nu elimină ambrozia de pe terenurile pe care le dețin
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii care nu elimină ambrozia de pe terenurile pe care le dețin. Garda Națională de Mediu avertiza recent, faptul că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane. Sancțiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.
„Pentru evitarea instalării și răspândirii ambroziei și pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deținătorii sau administratorii de terenuri intravilane și extravilane să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii denumită științific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis, joi, Garda Națională de Mediu.
Citește și: Cei care provoacă incendii de vegetație riscă să ajungă după gratii
Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare anual, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei. Scopul urmărit este ca planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.
Potrivit legii, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia. Termenul scadent de trimite a somației va fi cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.
Ulterior, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul. Acesta se realizează prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.
Iată 5 moduri în care poate fi combătută buruiana
1. Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.
2. Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.
sursa: Garda Națională de Mediu ( facebook)