Ziua Ursului – 2 februarie!
Ziua Ursului – 2 februarie!
Potrivit tradiției pe data de 2 februarie a fiecărui an se sărbătorește Întâmpinarea Domnului (Stretenia) și ziua Ursului. În această zi se zică că iarna se întâmpină cu primăvara așa cum Domnul a fost întâmpinat la Templu.
Din bătrâni se spune că în ziua de Stretenie ursul va ieși din bârlog iar cu acest prilej se pot face previziuni meteorologice importante referitoare la noul an. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria și se va întoarce în bârlog. Va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna.
Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie. Se mai spune despre Ziua Ursului că este o zi rea, cu multe ceasuri rele iar cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine. Stretenia este și o sărbătoare a babelor, când se adună toate la un loc și încep să vorbească despre vrute și nevrute.
Celebrele șezători în care bârfele de tot felul aprind satul. Un obicei vechi care se practică în ziua de Stretenie este ,,Târcolitul viilor”. Conform acestui obicei, capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile. Gospodarul trebuie să aibă la el un caltaboș și o sticlă de vin în traistă.
Citește și: Țurțuri de iarnă
Va oficia astfel un fel de ritual: va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin. La final, după ce toate acestea au fost îndeplinite, va rosti o formulă magică sub formă de monolog sau dialog: ,,Doamne, să-mi faci strugurii cât bundărețele de mari!”.
În general, ziua de Stretenie se ține pentru sporul casei și pentru sănătate. Regretatul dirijor, Sorin de la Câlnic și prietena Theo sporeau tradițional această sărbătoare cu o aniversare frumoasă. O tempora! O memora! Superstițiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea ce urmează. Dintre superstițiile zilei de Stretenie amintim:
- Cine lucrează în ziua de Stretenieva cădea în boală și i se va strâmba gura;
- Dacă boul,în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna;
- Dacă bea un bou apă din streașina casei atunci anul va fi unul cu mană pentru albine și oi;
- Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci în cursul anului, va fi vară călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare;
- În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada, etc.