Unirea Principatelor Române, filă de istorie rememorată la Moldova Nouă!
Numeroşi locuitori ai orașului Moldova Nouă au participat la evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Clisura Dunării”, pentru a sărbători împlinirea a 165 de la Mica Unire. Evenimentul istoric a fost înfăptuit sub comanda lui Alexandru Ioan Cuza și primul pas făcut spre înfăptuirea statului național român.
Cu emoții puternice, îmbrăcați în straie populare și nu numai, atât elevii, cât și profesorii care au urcat pe scenă le-au oferit celor prezenţi o călătorie în timp. Au reamintit astfel de eforturile, unele neștiute, care au condus la realizarea fundației pentru viitoarea noastră casă, România de astăzi. Totodată ne-au adus aminte și cine sunt personalitățile marcante ale acelor vremi, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Întreaga acțiune dedicată Micii Unirii a fost un adevărat melanj de emoţii şi talent. Orice eveniment istoric important reprezintă sursa de inspirație pentru nenumărate creații lirice, epice sau dramaturgice.
Așadar, de la marcarea Zilei Unirii Principatelor Române nu au lipsit poeziile, cântecele ori piesele de teatru. A fost readus în prim-plan pe țăranul de legendă al Unirii – Moș Ion Roată. Nelipsite au fost muzica și dansul, acolo unde scena a aparținut membrilor Alianței Pensionarilor din România – Filiala Moldova Nouă.
Încântat de tot ceea ce a văzut pe scenă, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, le-a mulțumit tuturor pentru implicarea de care au dat dovadă. Edilul a văzut că există interes pentru marcarea unor astfel de evenimente importante. Atâta timp cât ne cunoaștem istoria, ne putem aduce aportul îmbunătățind-o, fără să fim sortiți să o repetăm.
Mai mult decât atât, Ion Chisăliță a ținut să atragă atenția asupra faptului că evenimentele trecute vor sta la baza generațiilor viitoare și că, de modul în care gestionăm lucrurile astăzi vor depinde rezultatele de mâine.
Evenimentul dedicat împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române a continuat în fața edificiului cultural, acolo unde fiecare și-a dat mâna și “a-nvârtit hora frăției”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok