Supermarket cu produse gratuite
Supermarket cu produse gratuite
Nu e păcăleală de 1 aprilie, mai e până atunci. Este o ideea ce a prins contur și care a devenit funcțională. Desigur, nu se întâmplă la noi. Ci tocmai în Olanda, la Amsterdam, în cartierul Nieuw-West. Europenii noștri, care ne-au ținut blocați atâția ani în afara spațiului Schengen. Supermarketul ,,Fris” – „proaspăt” – oferă alimente gratuite familiilor vulnerabile, cu o singură condiție: să accepte și ajutorul unui îndrumător în viață de la „Studiezalen”, adică fundația care susține acest tip de comerț caritabil. „Fris reprezintă produsele proaspete și fresh-ul de început cu care supermarketul speră să ajute familiile vulnerabile. Totul începe cu alimentele. Vrem să eliminăm stresul zilnic.
Vă vom oferi un somn liniștit. Acesta este doar începutul. Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”, a declarat fondatorul Studizalen, Abdelhamid Idrissi (33 de ani). Totul a început în anul 2010 cu câteva camere în care copiii vulnerabili să-și facă temele ce finanțează supermarketul prin metoda crowdfunding (o finanțare a proiectelor folosind resurse online) și donații de la alte afaceri locale, inclusiv Vomar, Bakkerij Metalsa, pomicultorul Jan Oskam, TommyTomato și măcelăria Kaddour, printre multe altele.
Rafturile din magazinul ,,Fris” sunt aprovizionate cu toate produsele aflate într-un magazin obișnuit, de la paste la scutece pentru copii și până la încuietori pentru biciclete. „Dar cel mai mult este aprovizionat cu povești. Tot felul de povești. Dacă auzim despre copii care merg la școală fără micul dejun, oferim micul dejun. Vedem copii în sălile noastre de studiu, ducând hârtie igienică acasă, așa că oferim hârtie igienică. Sau oamenii nu se simt îngrijiți și vor să arate prezentabil, de exemplu, pentru un interviu de angajare. Așa că oferim periuțe de dinți, șampon și gel de păr”, a declarat Idrissi publicației Parool. „Nu avem nevoie de dovezi ale sărăciei, vedem sărăcia în fiecare zi în sălile noastre de studiu. De asemenea, nu distribuim pachete de două ori pe săptămână, dar oamenii pot veni să facă cumpărături aici în fiecare zi. Asta se bazează pe încredere.
Citește și: Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci
Și îi păstrăm pentru îndrumare. Îndrumătorii în viață de la Studiezalen ajută oamenii cu multe lucruri, de la căutarea unui loc de muncă sau ucenicie până la înscrierea pentru ajutoarele sociale potrivite. De asemenea, ajută familii cu copii victime ale hărțuirii sau tineri cu probleme de dependență. Îngrijirea este cât se poate de personalizată”, a mai spus Idrissi. În prezent, ,,Fris” și ,,Studiezalen” susțin 80 de familii din cartierul olandez Nieuw-West, situat în capitala Amsterdam.
„Cererea este mult mai mare, dar ca să putem ajuta mai multe familii trebuie să putem obține mai multe sponsorizări”, a mai precizat Abdelhamid Idrissi. Și în România s-a încercat un astfel de concept prin rețeaua de magazine ,,Economat”, înființată de fostul primar al Sectorului 5 Dan Marian Vanghelie pentru a oferi nevoiașilor alimente la un preț mai mic. Verificările ulterioare au demonstrat balcanismul din acest tip de comerț. Până ajungem la mentalitatea olandeză mai avem de schimbat multe aspecte ale vieții noastre. Deocamdată la noi, babele (bunicile) noastre mai dau de pomană. Nu știu dacă vom mai proceda și noi la fel.
sursa foto: antena3.ro