Suntem tot mai săraci

Suntem tot mai săraci

Suntem tot mai săraci

Politicile stângiste de îndatorare externă și mulți alți factori au creat o precaritate pe termen lung pentru populația României. Astfel, la orice șoc, suntem din ce în ce mai expuși. PIB-ul este un indicator care ne arată creșterea economică, nu însă și dezvoltarea.
Adică, este ceea ce se reflectă în bunăstarea oamenilor. Suntem mai avuți decât acum 20 de ani, dar mai săraci față de criza financiară din anul 2008. Principala explicație este că inflația a erodat veniturile cetățenilor României. La fel și avuția, care este în creștere doar în termeni nominali. În fond, este cu mult sub ceea ce dețineau românii în 2008. Dacă ne întoarcem la perioada preaderare, PIB-ul a crescut de aproximativ 8 ori din 2000 până azi, de la 37 de miliarde de dolari la 284 de miliarde. Culmea, suntem țara cu cea mai mare creștere din regiune! De ce mai avem grija zilei de mâine? Doar Bulgaria a mai avut o creștere relativ apropiată de a noastră. Am depășit economii precum cea a Greciei sau a Portugaliei.

Citește și: Impozităm sau nu ,,făcătoarele”?

Valoarea totală a depozitelor deținute de populație, față de criza financiară din 2008, a crescut de peste patru ori. Însă, dacă ajustăm inflația, care în 2008 era sub 8%, vedem că nivelul avuției nu este mai ridicat decât atunci. Salariile sunt principala sursă de venit ale românilor. Iar anul trecut, în ciuda indexărilor, au scăzut cu 3%. Întrebarea este însă dacă toată această cursă de recuperare a decalajelor s-a văzut și în dezvoltare. Mai precis, dacă românii o duc mai bine. Nivelul de dezvoltare raportat la media UE a crescut de la 26% în 2000, la 74% în urmă cu un an.
Dar și diferența dintre săraci și bogați este mai mare. Adică bunăstarea nu se împarte în mod egal. Primii 10% cei mai bogați români dețin peste 41% din venituri. Iar jumătatea de jos are doar 15%. Ce e de făcut? Nu putem schimba guverne ca Italia! Împrumuturi peste împrumuturi, care împovărează tot mai mult generațiile viitoare, contractate într-o perioadă în care România are creștere economică scăzută şi în care proiecte de mare infrastructură abia încep să pornească. Să punem odată și odată capăt acestor iluzii neacceptabile și să nu mai perpetuăm aceeași oameni politici.

sursa foto: playtech.ro

Lasă un răspuns