Starea de alertă se menține pentru combaterea coronavirusului

Starea de alertă se menține pentru combaterea coronavirusului

     Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 17 iulie, iar decizia a fost adoptată miercuri, 15 iulie în  cadrul unei ședințe extraordinare de Guvern. Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de alertă a fost publicată joi în Monitorul Oficial, iar actul normativ stabileşte şi măsurile care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Guvernul României a luat această  măsură mai mult decât necesară ținând cont de evoluția infestării cu covid-19.

 La nivel național se raportează zilnic sute de cazuri de noi investări cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au avut loc și două recorduri legate de raportarea situației covid, dintre care unul nedorit. Este vorba de cele 777 de cazuri noi de infestare cu coronavirus, iar celălalt record se referă la cele 19.097 teste efectuate până  în prezent, cele mai numeroase de până acum.

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgență. Starea de alertă a mai fost prelungită o dată, la 16 iunie, cu 30 de zile, iar pe 17 iulie s-a intrat în pentru a două lună consecutiv în menținerea stării de alertă la nivel național.

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă în România pentru încă o lună s-a estimat că numărul infectărilor cu coronavirus va fi în jur de 1.500 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.

În această perioadă se menține măsura obligativității purtării măștilor în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. De asemenea, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Cât despre amenzile pentru încălcarea măsurilor luate pe durata stării de alertă, acestea sunt prevăzute de Legea 55 /2020.

NICOLAE DAVID

Lasă un răspuns