„Souvenir de Herkulesbad”, imnul international al stațiunii Băile Herculane este și semnalul sonor al gării CFR istorice a orașului

„Souvenir de Herkulesbad”, imnul international al stațiunii Băile Herculane este și semnalul sonor al gării CFR istorice a orașului
„Souvenir de Herkulesbad”, imnul international al stațiunii Băile Herculane este și semnalul sonor al gării CFR istorice a orașului. 
La mijlocul lunii iunie a.c., în cadrul ediției a V-a a Simpozionului Național ”Herculane – Arcade în timp”, valsul Souvenir de Herkulesbad fost declarat ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane.
„Herculane pe aripi de vals” a fost un moment special dedicat comemorării a 65 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului și dirijorului vienez Jakob Pazeller.
Acesta este autorul valsului „Souvenir de Herkulesbad”. Valsul a fost compus la Băile Herculane în anul 1903. În urmă cu 5 ani de zile, compozitorul și dirijorul vienez Jakob Pazeller a fost declarat postmortem Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane.

În cadrul secțiunii „Souvenir de Herkulesbad – Povestea valsului”, primarul Cristian Miclău alături de ing. Dorin Bălteanu, inițiatorul simpozionului „Herculane – arcade în timp”, au înmânat această distincție nepotului lui Jakob Pazeller. Acesta este dirijorul și pianistul Friedrich Pazeller din Baden Baden (Germania). Cel care și a interpretat, la orgă, auditoriului valsul conceput de bunicul său.

„În cadrul festivității din acest an al simpozionului „Herculane – Arcade în Timp” am declarat valsul Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane. Am dat atunci curs unei propuneri a d-lui ing. Dorin Bălteanu, vicepreședintele Cenaclului Domogled. De la începutul acestei săptămâni, de pe data de 16 august, avem un nou semnal sonor la Gara Băile Herculane. Este vorba despre prelucrarea digitală a valsului Souvenir de Herculesbad”, a precizat Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane.

 

Gara din Băile Herculane este catalogată ca monument istoric de categoria A, de interes national și international. Este considerate cea mai frumoasă și plină de istorie gară CFR din România.
Construită în stil baroc, gara este o reproducere a castelului de vânătoare al împărătesei Maria Terezia a Austriei și deservea ca locuință de vânătoare a împăratului Franz Joseph al Austriei (1830-1916).
sursa: vasile neamțu
Istoria, eleganța și aerul boem al clădirii te duc cu gândul la prinți și prințese, cai și calești, rochii bufante și jobene. O lume de mult apusă, dar încă prezentă în fiecare frescă, în fiecare stâlp de iluminat și fiecare cadran realizat de marele Paul Garnier ce arată ora… toate sunt originale și păstrate în minunata gară din Băile Herculane.
Citește și: Cristian Miclău: ”Vom declara valsul Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane”
Corpul central al clădirii se sprijină pe două coloane cu capitel în stil doric. Este decorat cu picturi ale unor personaje mitologice, printre care și semizeul Hercule.
La exterior țiglele multicolore dispuse în figuri geometrice, vasele frumos ornate pentru flori și arcadele pe care se întinde agale iedera de zeci de ani, fac din acest edificiu un loc cu adevărat de poveste!
Sursa foto: Flavian Savescu
Inaugurată ca gară la 20 mai 1878, a fost gazda unor personaje istorice faimoase. Este vorba de Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei, Carol I al României și mulți alții.
Linia de cale ferată era destinată exclusiv legăturii între Timişoara, Caransebeş, Orşova, iar de aici, spre Imperiul Otoman.
Unul dintre cele mai cunoscute trenuri ale lumii, Orient Expres, a circulat prin eleganta gară. A fost o armonizare cu opulenţa garniturii de tren. De-a lungul timpului, trenul a plimbat regi, regine, prinți, prințese, preşedinţi de stat şi diplomaţi. Toți au admirat frumusețea gării în popasul la Băile Herculane.
Sursa text și foto: statiunea Herculane

Lasă un răspuns