Că vara e sezonul căpușelor o știe toată lumea. La fel că ele ne pot cauza probleme de sănătate. Dar cum bolile tot mai agresive din ultimii ani a acestor mici vietăți pot cauza grave probleme de sănătate mă fac să fiu mai atent când folosesc un spațiu verde. Aflu că la șase ani de la descoperirea sa în China, virusul Alongshan (ALSV) purtat decăpușe s-a răspândit în mare parte din Europa, potrivit unor experți germani, ne relatează recent DPA, citat de Agerpres.
Virusul nu a fost legat de nicio boală gravă la oameni, a fost găsit în căpușe în Finlanda, Franța,Rusia, Elveția iar acum în Germania, a confirmat Centrul pentrumedicina de călătorie (CRM) din Dusseldorf. Cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din Hanovra, oraș din nordul Germaniei, au găsit dovezi ale transmiterii ALSV prin intermediul căpușelor la animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, în landul Saxonia Inferioară din nord-vestul Germaniei.
Zonele de distribuție ale multor specii de căpușe indigene s-au extins semnificativ în ultimii ani, a declarat directorul științific al CRM, Tomas Jelinek. Iernile blânde şi verile mai calde din ultima vreme sunt în beneficiul arahnidelor, a spus el în urma publicării unui studiu pe această temă în revista științifică Microorganisms. Cu toate acestea, ALSV nu este asociat în prezent cu nimic mai grav decât simptome asemănătoare gripei.
Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în Europa este boala Lyme, care poate fi tratată cu antibiotice în stadii incipiente. Meningoencefalita timpurie de vară (FSME) este, de asemenea, deosebit de răspândită în multe zone, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Din păcate în ultimii ani asistăm și în România la o creștere a acestor pericole. Cu costuri grave de sănătate.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok