Sfinte Sisoe! De la un mod de viață la o expresie celebră…
Nu cred că mai există vreo persoană care să nu fi auzit, cel puțin o dată în viață, expresia de valoare cu maximă mirare: „Sfinte Sisoe!“
Cu toate acestea, puțini sunt cei ce știu de unde provine, sau că numele aparține unui sfânt creștin, unul dintre cei mai mari în vremea sa, care este sărbătorit pe 6 iulie și e considerat protectorul copiilor. Nici eu nu știam, deși o auzeam adeseori.
Prima dată am întâlnit-o la filmele americane cu Danny Glover și Mel Gibson în seria de filme Armă mortală 1, 2, 3, 4, realizate în perioada 1987 – 1998. Interpretând rolul unui detectiv pe nume – Roger Murtaugh – actorul de culoare Danny Glover o folosea adeseori în rolurile sale.
Ulterior am întâlnit-o și în alte situații. La început am crezut că este vorba de un personaj fictiv, însă ulterior am descoperit că a existat în realitate. Așa că am căutat să aflu cine este personajul. Pentru cititorii noștri voi prezenta cine a fost adevăratul Sisoe cel Mare. Era la origine egiptean. A descoperit iubirea de Dumnezeu încă din tinerețe. Pentru viața sa curată a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele şi a învia morții. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic timp de mai multe zile.
Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura şi-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în brațe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat, scrie crestinortodox.ro. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.
Bătrânul, necunoscând că fiul acestuia este mort, i-a spus: Ridică-te şi du-te afară! După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat şi a ieșit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.
El se ruga atât de mult încât, zile în şir, uita să mănânce! Toți cei care l-au cunoscut în acele vremuri la vederea simplității sale și a traiului auster exclamau uimiți ,,Sfinte Sisoe!“. Așa se face că, din vorbă în vorbă, din om în om, de la bătrânul Sisoe s-a transmis lecția simplității și o expresie care este acum definiția uimirii: „Sfinte Sisoe!“.
Sfântul Sisoe cel Mare a murit în anul 429, având undeva la 72 de ani. Așadar, nu este o bășcălie, ci exprimă atitudinea și simplitatea unui om care a devenit un model de uzuanță peste timp. Există chiar și o rugăciune a Sfântului Sisoe. Unul dintre stihuri sună astfel: „Sfinte Cuvioase Părinte Sisoe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi“. Acum că am aflat ce însemnă această expresie, voi știi să o folosesc în contextul potrivit.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok