Servicii stomatologice gratuite. O propunere legislativă care a primit luni votul Senatului urmărește completarea actualului cadru legal care reglementează protecția persoanelor cu dizabilități și va permite acestora să beneficieze de servicii stomatologice și tratamentele dentare suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Modificarea vizează asigurarea gratuită a serviciilor de sănătate dentară acestei categorii de persoane, în contextul discrepanței dintre costurile mari ale tratamentelor stomatologice și valoarea redusă a indemnizației de handicap.
Propunerea de modificare a Legii 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ce trebuie să treacă și de votul decisiv al deputaților pentru a ajunge să se aplice, va permite acordarea gratuită a serviciilor stomatologice pentru persoanele cu dizabilități, atât copii cât și adulți, contravaloarea acestora urmând a fi suportată de către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și nu de către Casa Națională de Asigurări (CNAS), cum este în momentul de față.
De asemenea, măsura prevede inclusiv decontarea aparatelor ortodontice, a obturațiilor, anesteziilor, extracțiilor sau protezelor dentare, precum şi reparația acestora.
În nota de fundamentare a propunerii se arată că, în momentul de față, persoanele cu dizabilități beneficiază de indemnizații de handicap atât de mici (unele primind și un buget complementar) încât fac ca majoritatea tratamentelor stomatologice să le fie inaccesibile.
Totuși, chiar dacă măsura va fi adoptată, punerea în aplicare a prevederilor ei va fi întârziată de necesitatea ca Executivul să modifice atât Normele de aplicare a legii referitoare la protecția persoanelor cu dizabilități, cât și Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, modificări pentru care va avea la dispoziție 45 de zile, conform propunerii legislative.