Senatorul Marcel Vela, mesaj emoționant în prag de An Nou!
Peste mai puțin de șase ore vine Anul Nou… ca să trec optimist de ora 24.00, vă spun cine a ocupat Locul 1 la dezamăgiri în Anul 2023:
Așadar, cea mai mare dezamăgire administrativă din județul Caraș-Severin a anului 2023 a fost legată de blocarea proiectului turistic de anvergură națională NEDEIA, de pe raza comunei Zăvoi. O spun acum cu speranța ca la anul să se îndrepte și să fie bine. Două comune care au teren în proprietate în arealul unde s-ar putea dezvolta acest proiect de pe raza UAT Zăvoi, prin decizia CL, refuză însă să fie parte din ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITRA (ADI), care va sta la baza noii stațiuni, deși toate celelalte localități în situație similară susțin proiectul.
Un proiect care ar putea revoluționa turismul românesc. Este susținut inclusiv de către CJ Timiș și CJ Arad, ce putea fi demarat, este blocat astăzi, pentru că în arealul instalațiilor întins peste 120 de ha, Consiliul Local dintr-o comună, de exemplu, deși deține doar 0,5 ha, la altitudine și nefolosit, nu este de acord cu investiția!
Nu dau aici numele comunelor și primarilor în cauză, pentru că nu este cazul și nici nu vreau să fac din acest subiect o temă de campanie pentru anul 2024.
Dar am hotărât să mă adresez direct decidenților de acolo, acum, la cumpăna dintre ani, cu respect și optimism:
Stimate doamne și stimați domni,
Cu prietenie, trag un semnal de alarmă. Se pierd finanțări pe turism de la ADR Vest, din programe guvernamentale și europene, inclusiv din fonduri private de investiții.
Vă rog pe dumneavoastră, primarii, cât și pe consilierii locali din cele două comune, să vă mai gândiți la ora 00.00 când vă puneți dorințele de Anul Nou în fața lui Dumnezeu și să treceți pe listă și bunăstarea cetățenilor care v-au votat, dorindu-vă în ianuarie o Hotărâre de Consiliu Local pentru a intra în ADI, fără de care nu se poate obține Autorizația de Construire pentru Stațiunea Nedeia.
Pentru că Proiectul Nedeia va fi al întregului Județ Caraș-Severin, inclusiv al dumneavoastră, va fi dezvoltat sub tutela Consiliului Județean, indiferent de numele președintelui de CJ din următoarele 10 mandate, motiv pentru care nu aveți de ce să vă opuneți cumva… politic.
Și la pragul dintre ani, vă mai pot spune public și acest lucru…
– Atunci când i-am propus lui Romeo Dunca funcția de președinte al CJ, motivul principal a fost Stațiunea Nedeia.
Am convenit cu domnia că donează proiectul Nedeia județului Caraș-Severin (proiect care l-a costat mult timp, efort și foarte mulți bani). Am bătut palma și a fost de acord, pentru că voia, cu altruism și sinceritate, ca tot județul să se bucure de pârtiile și de stațiunea de dincolo de nori, nu doar el și câțiva prieteni.
Știind ce potențial are o asemenea investiție, așa am crezut eu că acest vis poate deveni realitate și nu o sa mai fie niciodată blocat de cineva, cum de altfel făcuseră unii politicienii din cei care se perindau pe unele funcții prin palatul administrativ din Reșița până în anul 2020.
Ca primar al municipiului Caransebeș, ori ca pasager care era să moară în 2007 într-un elicopter prăbușit pe Nedeia atunci când ne întâlneam cu proiectanții stațiunii, sau mai târziu ca senator, am fost martor la toata evoluția chinurilor și zbaterilor lui Romeo Dunca pentru punerea în practică a acestei viziuni, timp de aproape 15 ani.
Am văzut în această perioadă președinți ai Consiliului Județean și primari de toate culorile politice, sau ONG-uri fantomă, care fie nu înțelegeau, fie se opuneau că așa era mai simplu, sau pe unii care au fost dovediți chiar corupți pe această temă, din păcate.
Am considerat atunci, în anul 2020, că Romeo Dunca la CJ este singura soluție pentru a se demara în sfârșit proiectul Stațiunii Nedeia, evident, coroborat și cu faptul că putea să fie și un bun și corect manager pentru toate celelalte atribuții de președinte al CJ, având deja o experiență de succes în companii private.
Dragi aleși locali din cele două comune, care încă aveți nedumeriri,
Județul Caraș-Severin stă pe un munte de diamante oferit de Dumnezeu, iar noi, acum contemporani la pragul dintre ani, suntem obligați să ne dăm mâna, să onorăm acest dar și să rezolvăm împreună situația…
Pot fi dezamăgiri, nevoie de răspunsuri la întrebări, neclarități, dar toate acestea se pot rezolva doar discutând și analizând împreună, cu calm și înțelepciune, stând responsabili la aceeași masă.
Dacă nu o facem noi acum, Stațiunea Nedeia oricum se va face cândva de copiii și nepoții noștri, pentru că evoluția omenirii și dezvoltarea economică a județului nu le pot opri decât vremelnic orgoliile sau polemicile politice de la un timp istoric dat.
Iar dacă refuzul este categoric, este dreptul dumneavoastră să-l aveți, chiar dacă nu-l înțeleg, îl accept.
Trăim într-o țară liberă, motiv pentru care există și instituția exproprierii pentru un interes public în asemenea situații de blocaj, evident cu o despăgubire la justa valoare a celor 0,5 ha!
Altfel nu s-ar mai construi autostrăzi, diguri, aeroporturi, magistrale de gaz sau căi ferate.
Dar, este păcat pentru că Timpul tace și trece, iar în fiecare zi pierd cetățenii județului, inclusiv cei din comunele dumneavoastră, județul Caraș-Severin și România.
Și în loc să fiți ctitori la ceva unic si spectaculos, eficient și cu impact major, alegătorii dumneavoastră din Septembrie 2024 vă vor cataloga altfel…
O lume mai bună și mai frumoasă se face cu oameni cu viziune, cu ambiție, determinare și patriotism și eu am încredere că și domniile voastre faceți parte din această categorie, iar în 2024 veți îndrepta greșeala din 2023!
Dumnezeu dă, dar nu bagă în traistă, zice o vorbă din popor, așa că această stațiune este un dar pe care avem norocul să-l fi primit noi, aici în Banatul de Munte, în Țara Gugulanilor!
Caraș-Severinul, prin Muntele Mic, Stațiunea Nedeia și Domeniul Schiabil Semenic, chiar poate deveni Elveția României, așa cum am mai spus și îmi doream în anul 2016, atunci când am renunțat la Primăria Caransebeș candidând la Consiliul Județean.
Cred în acest potențial și vă rog să faceți la fel. Putem, doar să vrem toți, cu pace și bunăvoire, indiferent de culoare politică, patimi personale, sau conflicte mai vechi.
Vă doresc un An Nou plin de înțelepciune și decizii corecte!
Doamne ajută !
La mulți ani!
P.S.
STAȚIUNEA NEDEIA:
Detalii tehnice schi:
Perimetrul stațiunii – 12.000 ha
Lungimea pârtiilor – 120 km
10 instalații de schi de urcare spre pârtii
Diferența de altitudine la pârtii :1450 m – 2130 (în zona cu zăpadă până în martie)
Cea mai lunga pârtie din RO – 13 km
Nedeia și Muntele Mic vor dubla lungimea pârtiilor de schi din țară
Cea mai mare stațiune din SE Europei
Detalii de acces în stațiune:
5 km – Gondola din Poiana Mărului
3 km – Teleferic tip Pendul de pe Muntele Mic
Detalii de acces în zonă:
A 1 dinspre Simeria
A6 (drum expres) dinspre Caransebes
Aeroportul Caransebes, curse charter
Detalii de cazare:
– Necesar 11.000 locuri de cazare.
În Poiana Mărului și pe Valea Bistrei,
Pe Muntele Mic si Valea Sebeșului
În noul sat de vacanță Borlova
În Oțelu Roșu și Caransebeș
Eficiența economică:
Taxe pe certificatele de urbanism și autorizațiile de construire
Impozitele pe clădiri și construcții
Redevențele pentru comunele din ADI
Locuri de muncă noi bine plătite.
Încasări mari la bugetul de stat
Încasări la bugetul CJ și bugetele locale din:
– Sume defalcate din TVA
– Impozit pe venit
– Impozit pe salarii
Creșterea economică pe orizontală a tuturor localităților din zonă prin aportul de capital al turiștilor din stațiune și prin salariile angajaților din stațiune și din investițiile conexe.
Creșterea altor investiții locale în turism, servicii hoteliere, schi și alimentație publică.
Dezvoltări imobiliare.
Cel mai important câștig, care ține de datoria față de viitor și respectul față de țară, este însă altul:De acești munți se poate bucura orice compatriot și turist străin, așa cum și noi ne putem bucura de mare, fără să ne oprească primarul din Eforie sau cel de la Năvodari!