Senatorul Marcel Vela: „În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl, care ne sculptează caracterul şi sufletul.La mulţi ani, tuturor cadrelor didactice de Ziua Mondială a Educației!”

Senatorul Marcel Vela: „În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl, care ne sculptează caracterul şi sufletul.La mulţi ani, tuturor cadrelor didactice de Ziua Mondială a Educației!”
Ziua Educației, sărbătorită pe 5 octombrie. Este zi liberă pentru dascăli și elevi, potrivit ordinului de ministru: „în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.
Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, este și  anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.
În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar.
Președintele PNL Caraș-Severin, Ion Marcel Vela menționează istoricul și importanța acestei zile:
 „Caracterul însă al unei şcoli bune e ca elevul să înveţe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât ştie însuşi profesorul’’, afirma Mihai Eminescu!
Ziua Mondială a Educației a fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului www.en.unesco.org.
Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.
Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).
În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl, care ne sculptează caracterul şi sufletul.
Fiecare dintre noi purtăm icoana acelor zile de școală, emoția primului început în deslușirea slovelor și imaginea învățătorului care ne-a dezvăluit fiecare taină a cunoașterii pe cel mai frumos drum al vieții, motiv pentru care vă propun să ne amintim ceea ce spunea întemeietorul învățământului românesc, Gheorghe Lazăr: „Cititorule, ce eşti am fost, ce sunt vei fi, găteşte-te dar”.
La mulţi ani, tuturor cadrelor didactice de Ziua Mondială a Educației!”, a încheiat mesajul pe pagina oficială PNL, senatorul Marcel Vela. ‘’

Lasă un răspuns