Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu poate asigura 100% capacitatea pentru bolnavii de covid-19!

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca a efectuat recent o vizită de lucru, de evaluare a situației din teren, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, acolo unde a fost însoțit de medicul Paul Purea și managerul unității spitalicești, Alina Stancovici.

La întâlnire au fost invitați și reprezentanții mass-mediei, iar discuția cu presa a avut loc în spațiu deschis în curtea SpitaluluI Județean, în vecinătatea terenului unde va fi construit un spital modular pe o suprafață de 1700 metri pătrați. Spitalul modelar va fi compus din trei construcții pavilionare, zona de ATI – Covid cu 29 de locuri, plus spațiile administrative, zona a II de triaj al pacienților va avea 24 de locuri și zona III de internare a pacienților pozitivi la covid formele medii și ușoare va avea 70 de locuri. Pe viitor, după dispariția pandemiei, spitalul poate fi reogranizat administrativ, pavilionul I urmând a fi legat efectiv printr-un tunel care să permită accesul către staționarul I pentru conectarea cu blocul operator.

Sursa foto: captură video reper24.

Pe drumul către locația aleasă de organizatori, au fost identificate și lucruri hilare, cum ar fi starea extrem de precară a drumului de acces din spatele Policlinicii către curtea interioară a spitalului sau amplasarea unei clădiri în curtea unității spitalicești județene, care în prezent aparține Episcopiei Caransebeșului.

Sursa foto: captură video reper24.

Distinsul medic cărășean, Paul Purea a apreciat faptul că s-a făcut un pas important în evaluarea și modernizarea SJU Reșița, fiind recuperat terenul de 1700 mp pentru a iniția diligențele de a obține aprobarea proiectului pentru construcția unui spital modular.

Sursa foto: captură video reper24.

„Ne dorim să facem un spital modern, funcțional, pentru că uitați ce se întâmplă când nu avem circuitele normale. Colaborăm foarte bine cu dl. Dunca, vrea să aibe contact cu cât mai mulți oameni profesioniști și să se facă, în sfârșit ceva trainic, eficient pentru asigurarea sănătății cetățenilor din Caraș-Severin. S-a insistat pentru găsirea locului pentru un spital modular cu 100 de locuri. Sigur că există și spitale modulare și mai mici și mai extinse, cu paturi mai multe, dar am considerat că pentru județul nostru și accesat la clădirea spitalului Județean, este suficient in spital modular cu 100 de locuri. Vom reorganiza toate secțiile, în prezent sunt 12 secții la Spitalul Județean nr. 1, sunt 5 secții la Staționarele 2 și 3 și cu ajutorul Consiliului Județean care este amfitrionul spitalului vom face unul modern cu care să se mândrească întreg județul. Vrem să fim un exemplu. Sunt două spitale modulare la nivel național și asta este mare lucru pentru județ”, a precizat Paul Purea.

Sursa foto: captură video reper24.

Managerul Spitalului Județean Caraș-Severin, Alina Stancovici a precizat și motivele pentru care spitalul județean va fi reorganizat, în condițiile în care Staționarul 3 nu mai oferă de mult condiții pentru servicii medicale de calitate, iar despre o investiție în reabilitarea lui nici nu poate fi vorba pentru că spitalul mai are și probleme financiare.

Sursa foto: captură video reper24.

„Topografia actuală a spitalului nu ne permite să respectăm circuitele standard, nu le putem respecta nici la staționar 1 care este o clădire foarte nouă, ca să nu mai vorbim de staționarele doi și trei. Am făcut o solicitare către Consiliul Județean în care am prezentat situația Staționarului 3, o clădire foarte veche construită în anul 1957, unde de foarte multă vreme nu s-a mai făcut investiții. Pe o analiză cost-beneficiu, se știe că Spitalul Județean staționar 3 este în pierdere și că are probleme financiare. Numai asigură servicii medicale de calitate și nu din vina personalului medical, ci datorită condițiilor improprii din clădire, vorbim de condițiile hoteliere carele oferă aceea clădire, suntem mereu cu sabia deasupra capului pentru că este firesc ca pacienții să reclame condițiile din acel staționar. Nu putem vorbi de sănătatea comunității, dacă nu oferim condiții. Pe moment se impune să renunțăm la aceea clădire și vorbim de aceste construcții ușoare modulare tocmai pentru că Ministerul Sănătății susține acest lucru”,a precizat Alina Stancovici.

Noua construcție modulară va fi formată din trei pavilioane, urmând ca acest spital modular pentru covid să fie folosit ulterior pentru tratarea pacienților cu alte afecțiuni.

spitalul stationar 2

”Este important ca anumite secții din spitalul staționar 2 cum este cazul Neurologia sau Diabetul să ajungă în Staționarul 1 tot din considerente economice și cele care privesc calitatea serviciilor medicale. Staționarul nr. 3 nu are oxigen în acest moment, are 98 de pacienți în prezent și în două minute poate avea 102 cât este capacitatea maximă și ajutăm acești pacienți cu concentratoare. De aceea, săptămâna aceasta amenajăm o extensie a secției ATI pe amplasamentul secției de Oftalmologie din staționarul 1 pentru că pacienții necesită oxigeno-terapia în faza intermediară înainte de ATI. Secția ATI are în prezent 28 de locuri. Am făcut do solicitări și către Departamentul pentru Situații de Urgență, am primit ordinul domnului Raed Arafat prin care primim aparatură pentru extensia ATI, vom primi și doi medici de săptămâna viitoare, urmând să mai primim încă doi peste 10-14 zile”, a mai precizat Alina Stancovici.

Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Reșița, nu poate asigura 100% capacitatea pentru bolnavii de covid-19!

Partea de Covid pentru ATI este în acest moment la etajul 2 al spitalului, pe secția de ATI. Chiar dacă secția de ATI are 28 de locuri, managerul precizează că aceasta nu poate fi folosită 100% pentru Covid deoarece deservește și alte secții ale Spitalului Județean.

Totodată, pentru că aparatura de la ATI este folosită 24 de ore din 24, la spitalul județean s-au luat măsuri de asigurare privind partea electrică chiar cu câteva săptămâni înainte de tragedia care a avut loc la spitalul din Piatra Neamț.

ALEXANDRA PASCARIU

Lasă un răspuns