Școala on-line va deveni o modă?!
Învățământul preuniversitar va începe la 14 septembrie și asta înseamnă că majoritatea elevilor că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ.
Învățământul universitar are independență decizională, iar în cazul Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița, startul este prevăzut odată cu cel al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu care a fuzionat.
Începerea activității didactice este prevăzută pentru data de 28 septembrie 2020 și semestrul I va continua cu 12 săptămâni de activitate didactică până pe 18 decembrie 2020. După o binemeritată vacanță de iarnă de două săptămâni, studenții vor relua cursurile până pe 15 ianuarie 2021, după care îi vor aștepta trei săptămâni de sesiune de examene aferente perioadei 18 ianuarie – 07 februarie 2021. După sesiune, studenții vor avea partea de o săptămână de vacanță și înaintea semestrului II, care va debuta pe 22 februarie 2021, ”restanțierii” sesiunii I vor avea șansa de a fi retestați în săptămâna 15- 21 februarie 2021.
Cum calendarul Universității este unul bine conturat, mai rămâne de stabilit modul de desfășurare a cursurilor.
În învățământul preuniversitar sunt prevăzute trei scenarii, dar care nu vor fi valabile pe toată durata anului școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul adoptat. Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:
- Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
- Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
- Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.
Comparativ cu această situație, conducerea Universității reșițene a luat în calcul trei scenarii de reluare a cursurilor. Planul cel mai optimist este cel presupune desfăşurarea cursurilor, laboratoarelor şi seminariilor în mod clasic, cu prezența fizică a studentului în băncile Univesrsității, un scenariu care devine tot mai puţin probabil. Scenariul pesimist presupune derularea activităţilor doar în online, aşa cum s-a desfăşurat semestrul al II-lea din anul universitar precedent.
Există și al treilea scenariu, cel hibrid, presupune că studenții din primul, respectiv din ultimul an de licenţă să îşi desfăşoare activităţile practice fizic, în instituţie, în laboratoarele universităţii. Iar la acest prim, respectiv ultim an activitatea de curs să fie exclusiv online. În timp ce anii intermediari, studenții în anul II şi III la facultăţile sau la specializările vocaţionale – atât activitatea de curs, cât şi activităţile practice – laborator, seminar, proiect – să se desfăşoare online.
Indiferent cum se vor relua cursurile la Reșița, porțiile unității de învățământ superior din orașul reședință al județului Caraș-Severin sunt deschise oricărui tânăr care dorește să-și îmbunătățească educația.
FLORIN ȘTIUBE