Sărbătoare mare pentru creștini: Sfânta Teodora Împărăteasa, Sfântul Mucenic Vlasie și pilda talanților
Sărbătoare mare pentru creștini: Sfânta Teodora Împărăteasa, Sfântul Mucenic Vlasie și pilda talanților
Biserica îi cinstește pe Sfântul Ierarh Vlasie, episcopul Sevastiei și pe Sfânta Teodora Împărăteasa. Este sărbătoare cu cruce roșie!
Tot astăzi, 11 februarie în Duminica a XVI-a după Rusalii, din calendarul ortodox, este amintită „Pilda talanților”.
Sfântul Mucenic Vlasie
Sfântul Vlasie a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Licinus, aprigi prigonitori ai creștinilor. A fost episcopul Sevastiei Capadociei. Din cauza prigonirilor, se retrage în munți.
Sfântul Vlasie se ridicase la o asemenea măsura incât și fiarele îl ascultau și veneau să fie binecuvântate de el. De asemenea, prin mâinile lui se făceau multe tămăduiri. Vânătorii i-au găsit peștera si l-au dus in cetate.
Pătimirea mucenicească a sfântului nu a fost fără rod. În timpul pătimirii Sfântului Vlasie, șapte femei care ii urmau s-au alăturat mărturisirii sale. Printr-un vicleșug, arătându-se dornice a sluji idolilor, cele șapte femei au reușit să arunce in apa statuile. După ce au fost torturate, fericitelor femei le-au fost tăiate capetele. Cei doi copii ai uneia dintre sfintele femei au fost încredințați de aceasta Sfântului Vlasie.
Torționarul sfântului, Agricola, a poruncit ca Vlasie să fie aruncat in iezer, însă acesta, după ce a însemnat apa cu semnul Crucii, a mers pe apa ca pe uscat. Văzând aceasta, 68 de bărbați și-au pierdut viata încercând să imite puterea lui Hristos, invocându-i pe idolii lor. Sfântul Vlasie și cei doi copii au fost apoi uciși in afara orațului, prin tăierea capetelor, la 11 februarie.
Citește și: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Efrem Sirul sau Efrem sirianu
Troparul Sfântului Mucenic Vlasie
Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat – de Dumnezeu insuflate – spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la moarte, Sfințite Mucenice Vlasie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Cine a fost Sfânta Teodora Împărăteasa
Sfânta Teodora Împărăteasa este prăznuită în fiecare an, pe data de 11 februarie. Împărăteasă Teodora s-a născut în jurul anilor 810-815, în orașul Elissa din Paflagonia, într-o familie de creștini. Potrivit scrierilor bisericești, a fost soția împăratului Teofil.
Înainte de a se căsători, împăratul a oferit câte un măr pentru 7 fete, apoi le-a chemat la palat în următoarea zi. Pentru că Teodora a fost singura care nu a mâncat mărul, ci l-a adus lui, cu promisiunea că îi va dărui fecioria sa și un fiu, acesta a decis să o aleagă drept soție.
Femeia credea în icoane, iar Împăratul nu era de acord cu ele. După moartea soțului, Teodora a adunat un sobor de preoţi şi a adus sfintele icoane în biserică.
Sfânta Teodora a silită să intre în Mănăstirea Gastrion, acolo unde a și trecut la cele veșnice, pe data de 11 februarie 867.
Pilda talanților, 11 februarie 2024
Pilda talanților amintește despre un om bogat care a vrut să plece în lume și a decis să împartă averea slugilor sale. Primul slujitor a primit cinci talanți, unul doi, iar cel de-al treilea slujitor doar unul.
Cel ce a avut cinci talanți, a lucrat cu ei și a obținut alți cinci talanți. La fel a procedat și cel care a primit doi talanți.
Sluga care a primit doar unul, l-a îngropat, pentru a-l păstra.
Când s-a întors acasă, bogatul i-a felicitat pe cei ce au înmulțit banii, iar pe cel care a ales să ascundă argintul, l-a alungat.
„Slugă vicleană și leneșă, știai că secer unde n-am semănat și adun de unde n-am împrăștiat? Se cuvenea, deci, că tu să dai banii Mei schimbătorilor de bani, și eu, venind, aș fi luat ce este al meu cu dobândă. Luați, deci, de la el talantul și dați-l celui care are zece talanți.
Căci tot celui ce are i se vă da și-i vă prisosi, iar de la cel ce n-are și ce are i se vă lua. Iar pe sluga netrebnica aruncați-o în întunericul cel mai din afară.”, a spus bogatul, potrivit Matei 25, 14-30.
Această pildă amintită în calendarul ortodox, îndeamnă creștinii la milostenie și îi învață despre prețuirea darurilor oferite de Dumnezeu, indiferent de valoarea lor.