S-au depus la Senat două propuneri de reduceri de taxe
S-au depus la Senat două propuneri de reduceri de taxe. Acestea urmăresc să lase mai mulți bani în buzunarele românilor, începând cu anul viitor, după primirea salariului și achitarea cheltuielilor la utilități. Mai exact, este vorba de reducerea treptată până la zero a taxelor aplicate pentru salariului brut, scăderea cotei de TVA la 5% pentru energia electrică, precum și un sprijin de 1.000 lei acordat gospodăriilor, direct în factura de energie electrică sau gaze naturale.
Prima dintre cele două propuneri legislative are în vedere transformarea deducerii personale, astfel încât, treptat, românii să ajungă în anii următori să rămână cu mai mulți bani în buzunar după aplicarea taxelor asupra salariului.
Ceea ce propun inițiatorii acestei propuneri legislative este ca deducerea personală să se aplice într-un cuantum mai mare luând ca referință salariul minim brut pe țară. Pentru anul 2023 deducerea personală ar urma să fie o sumă egală cu 25% din salariul minim brut și să poată include și contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit. Dacă luăm ca exemplu un salariu minim brut de 2.750 lei în 2023, înseamnă că deducerea personală (respectiv partea a salariului care nu este supusă taxelor salariale) să fie de 687 lei, iar taxarea salariului va fi aplicată restului din salariul brut minus cei 687 lei.
În plus, pentru 2024 deducerea personală propusă este de 50% din salariul minim brut, pentru 2025 de 75% din salariul minim brut, urmând ca din 2026 deducerea personală să fie de 100% din salariul minim brut. Mai exact, în 2026 cei plătiți cu salariul minim pe economie vor primi în mână exact salariul brut trecut în contractul de muncă.
În același timp, celor care primesc salarii mai mari decât salariul minim pe economie care va fi stabilit pentru anul 2026 li se vor aplica taxele salariale sumei rezultate din scăderea salariului minim pe țară din salariul lor brut. De exemplu, pentru un salariat care va avea în 2026 un salariu brut de 5.000 lei, iar salariul minim brut va fi de 3.000 lei (ipotetic, n.red.), taxele salariale se vor aplica doar asupra restului de 2.000 lei rămas după aplicarea deducerii personale ce este dorită a fi implementată.
În prezent, deducerea personală se aplică doar salariilor brute de până în 3.600 lei și are valori diferite în funcție de venitul lunar brut și numărul de persoane aflate în întreținere. Cei care primesc salariul minim pe economie au o deducere personală, în 2022, cuprinsă între 330 lei (fără nicio persoană în întreținere) până la 1.130 lei (patru sau mai multe persoane în întreținere). Această deducere personală se scade din salariul brut primit de angajat, iar impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se aplică la o bază de calcul mai mică decât salariul brut efectiv.
Cea de-a doua propunere legislativă se adresează atât consumatorilor casnici, cât și firmelor, și vizează o serie de măsuri de reducere a costurilor cu energia electrică și gazele naturale. Printre măsuri se numără reducerea cotei de TVA la 5% de la 19% cât este în prezent, eliminarea accizei și a certificatelor verzi aplicate energiei electrice, precum și eliminarea contribuției de cogenerare.
Inițiatorii propunerii legislative vor să fie implementat și un sprijin financiar acordat fiecărui consumator – casnic sau nonasnic – în cuantum de maximum 1.000 lei, direct în factura de energie electrică sau gaze naturale.
De asemenea, pentru perioada dintre 1 octombrie 2022 și sfârșitul lui 2024, firmele care datorează impozit pe profit trimestrial să primească un credit fiscal sub forma scăderii din impozitul pe profit sau micro, după caz, a jumătate din cheltuielile suplimentare generate de creșterea prețurilor față de prețul mediu ponderat de tranzacționare din luna ianuarie din 2022 de pe Piața pentru Ziua Următoare pentru energia electrică și gaze naturale până la finalul lui 2024.