S-a majorat costul standard per antepreşcolar/preșcolar/elev
S-a majorat costul standard per antepreşcolar/preșcolar/elev.
Joi, 10 februarie 2022, Guvernul a dat o HOTĂRÂRE DE GUVERN. Este vorba de modificarea Hotărârii Guvernului nr. 136/2016 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreşcolar/preșcolar/elev. S-au stabilit de asemenea finanțarea de bază de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per antepreşcolar/preșcolar/elev, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional.
Guvernul a stabilit majorarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev ce va fi luat în considerare în cursul acestui pentru a asigura fondurile necesare plății majorate a salariilor în sistemul de învățământ și pentru o mai bună finanțare a cheltuielilor materiale.
Astfel, valoarea coeficientului 1 aferent anului 2022 pentru cheltuielile salariale crește cu 4,5% comparativ cu anul 2021. Este vorba de creșterea de la valoarea de 6.111 lei la 6.386 lei.
Valoarea coeficientului 1 aferent anului 2022 pentru cheltuielile materiale se majorează cu 7,8% față de anul 2021. Ăn fapt este vorba creșterea de la valoarea de 450 lei la valoarea de 485 lei. De asemenea, coeficienții de diferențiere pentru costurile-standard per antepreșcolar /preșcolar/elev pentru cheltuielile materiale, în mediul rural, au crescut cu 5% în anul 2022 față de anul 2021.
Aceste valori stau la baza:
1. alocării sumelor necesare inspectoratelor școlare în vederea finanțării cheltuielilor salariale ale unităților de învățământ de stat;
2. calculării bugetelor autorităților publice locale în vederea alocării sumelor pentru finanțarea cheltuielilor materiale aferente unităților de învățământ preuniversitar de stat, precum și a bugetelor unităților de învățământ particular și confesional acreditate, pentru finanțarea cheltuielilor salariale și materiale.
Citește și :Se modifică criteriile prin care elevii au acces la bursă
Discuțiile cu reprezentații federațiilor din educație continuă în privința majorării salariilor din învățământ.
„Discuțiile pe care atât prim-ministrul, cât și alți membri ai Guvernului le-au avut în ultima perioadă cu reprezentanții federațiilor sindicale din sistemul de educație din România. Ele s-au axat și pe această perspectivă a îmbunătățirii nivelului de salarizare în sistemul de educație. Detaliile concrete ale acestui acord, care este încă în discuție, și atât Guvernul, cât și reprezentanții federației și-au manifestat deschiderea pentru a continua discuțiile. Trebuie să se atingă, până la urmă, cea mai fezabilă formulă de înțelegere din perspectivă salarială. Ceea ce am prezentat astăzi include o formulă de calcul care acoperă și o astfel de perspectivă de creștere salarială. Detaliile concrete ale modului în care se face acest calcul, cum se implementează la nivel local le poate oferi Ministerul Educației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.