Rugăciune pentru eroii patriei la Crucea-monument de la Domașnea
Și în acest an eroii patriei noastre au fost comemorați în fața Crucii-monument de pe „Dealul Domașnei”, la Praznicul Înălțării Domnului. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, s-au rugat pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române.
Au venit să ia parte la acest eveniment de comemorare și cinstire autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, pompieri, preoți, cadre didactice, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.
Evenimentul a fost deschis prin întâmpinarea oficialităților, a continuat cu ceremonialul militar care a cuprins acordarea onorului militar subprefectului Alin Cuzma Muntean, intonarea Imnului Național al României, oficierea slujbei religioase, depunerea de coroane de flori și defilarea efectivelor militare.
Pe lângă subprefect, delelgația liberală prezentă a fost reprezentată de Marius Isac, vicepreședintele Consiliului Județean, Zărie Rădoi – consilier președinte CJ, Ioan Cojocariu și Cristian Ciobanu – consilieri județeni și nu în ultimul rând gazda evenimentului, Ilie Mănescu, primarul Comunei Domașnea.
După intonarea imnului de stat, Părintele Episcop Lucian a săvârșit slujba de pomenire, alături de soborul slujitor, după care au fost depuse coroane din partea instituțiilor și oficialităților prezente, iar un grup de tineri îmbrăcați în costume populare din cadrul Școlii Gimnaziale Domașnea, au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în grai bănățean. Ierarhul i-a răsplătit pe toți copiii cu mai multe daruri.
„La praznicul Înălțării Domnului îi cinstim și comemorăm pe toți eroii patriei noastre, din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. De aceea, suntem și în acest an în fața Crucii-monument de la poarta orientală din Munții Banatului, unde stă scris un verset din singura carte profetică a Noului Testament, Apocalipsa: «Am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o.» Eroii patriei noastre au fost înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu, dar și pentru mărturia pe care au dat-o prin jertfa lor și prin perseverența de care au dat dovadă în viață și pe câmpul de bătălie”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.
Subprefectul Alin Muntean a ținut la rândul său o alocuțiune: „Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu este o mare onoare pentru mine, să mă aflu astãzi aici, într-o zi atât de importantã în calendarul sãrbãtorilor creștine – Înãlțarea Domnului, prilej cu care, în mod tradițional comemorãm eroii națiunii române. Ziua Eroilor este momentul când poporul român onorează memoria eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți în lupte de-a lungul istoriei, pentru libertatea națiunii, pentru dreptate și adevãr, pentru apărarea și reîntregirea neamului.
Avem datoria moralã să-i păstrăm veșnic în rugăciunile noastre, să purtăm în suflet recunoștință pentru tot ceea ce au fãcut pentru noi, pentru că datorită lor suntem astăzi o națiune unită, trăim într-o țară suverană și liberă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care au murit pentru țară! Dumnezeu să ne ajute pe toți! Christos s-a Înălțat!”
Evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara și printr-un recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok