Reprezentanții PNL Caraș-Severin au sărbătorit Ziua Națională în întreg județul Caraș-Severin, alături de conjudețenii lor
Ecourile continuă să emoționeze și să ne îndrepte la reflecție, la un gând de pioșenie în memoria înaintașilor noștri care au realizat la 1 Decembrie 1918 , România Mare! Banatul, deși s-a unit cu țara în următorul an, 1919, a avut o contribuție definitive la înfăptuirea Marii Uniri prin cel plecat de pe scaunul episcopal de la Caransebeș, Miron Cristea, cel ce avea să devină primul Patriarh al României. Pentru a-i cinsti memoria, deputatul liberal Dumitru Rujan, vicepreședintele CJ, Marius Isacși administratorul județului, Andrei Ungur, au depus o jerbă de flori la monumental ridicat în memoria Preafericitului Miron Cristea.
Liberalii au transmis astfel, recunoștința și evlavia lor pentru marele patriot român. Deputatul PNL ne-a mărturisit: ‘’Era firesc să ne reculegem în fața memoriei celui ce-a fost Miron Cristea, Episcop al Caransebeşului. Din această poziţie, Miron Cristea a susţinut puternic învăţământul confesional românesc din Banat. De asemenea, rolul său în înfăptuirea Marii Uniri din anul 1918 este absolut remarcabil. A fost unul dintre cei mai însemnaţi lideri ai românilor transilvăneni. A participat, apoi, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. S-a aflat în fruntea delegaţiei românilor bănăţeni. După citirea proclamației de Unire de la Alba Iulia, Episcopul Miron Cristea a ținut o înflăcărată cuvântare „Măritei Nații Române”, în care a afirmat: „idealul fiecărui popor ce locuiește pe un teritoriu compact trebuie să fie unitatea sa națională și politică. Am fi niște ignoranți, vrednici de disprețul și râsul lumii, dacă în situația de azi am avea alte dorințe. Numai din unirea tuturor românilor de pretutindeni vom putea răzbi… Oricât de tare ar fi zidul Carpaților, care, până acum, ne-a despărțit de frații noștri… ceasul deschiderii a sosit. Nu putem și n-avem lipsă să retezăm Carpații , căci ei sunt și trebuie să rămână și în viitor inima românismului…”.
De asemenea, vicepreședintele CJ, Marius Isac, a completat:
„Trebuie să le spunem tinerilor istoria adevărată. Este o datorie de onoare a noastră ca și oameni politici.Trebuie amintit că la 4 februarie 1925, Miron Cristea devine primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost instalat în noua demnitate la 1 noiembrie 1925. În acelaşi an a fost aprobat şi statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române. Alături de cardinalul Iuliu Hossu, Miron Cristea a deschis ușa viitorului unui stat tânăr si modern’’. Reprezentanții PNL Caraș-Severin au sărbătorit Ziua Națională în întreg județul Caraș-Severin, alături de conjudețenii lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok