Recenzorii vin la ușă
Recenzorii vin la ușă. Vineri s-a încheiat etapa autorecenzării, iar mâine va începe etapa interviului față în față, în care recenzorii îi vor vizita pe toți cei care nu au completat online chestionarele de recensământ. Această etapă e programată să se încheie pe 17 iulie și, spre deosebire de etapa autorecenzării, în etapa interviurilor, cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori vor risca amenzi de până la 3.000 de lei.
Interviul față în față este, de fapt, metoda de colectare a datelor statistice de către un operator statistic, în cazul recensământului, de către un recenzor, pe baza unui interviu purtat direct cu persoana intervievată, prin care recenzorul adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.
E de subliniat faptul că recenzorii îi vor vizita doar pe cei ce NU au parcurs etapa autorecenzării. În cazul în care, într-o gospodărie, doar o persoană nu s-a autorecenzat, interviul va fi susținut doar de aceasta, ceilalți nemaifiind nevoiți să mai stea de vorbă cu recenzorul.
De principiu, interviul față în față se desfășoară la reședința obișnuită a persoanei recenzate. Vizita recenzorilor în teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.
Fiecare recenzor va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor ce locuiesc la o adresă, defalcate pe două categorii, respectiv categoria celor care s-au autorecenzat și categoria celor cu care trebuie să stea de vorbă. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge acolo.
Apoi, e important de știut cum pot fi recunoscuți recenzorii. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația; atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021.
Durata sesiunii de recenzare față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundă o persoană. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative; de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile socio-economice ale fiecărei persoane; care implică un număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă. În mod normal, durata de recenzare poate varia între trei și zece minute pentru fiecare persoană.
Citește și : Primăria Oravița îndeamnă cetățenii la autorecenzare
Un singur recenzor va lua în evidență o locuință, adică toți membrii gospodăriei vor fi recenzați de aceeași persoană; (dacă e cazul, adică dacă sunt mai multe persoane care nu s-au autorecenzat). Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate; obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo, aceasta fiind reședința lor obișnuită.