Rafila: „Dacă nu se schimbă esenţial unele lucruri, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sustine că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus nu sunt puţine.
Rafila a afirmat că, de la 120 – 130 de cazuri zilnice, s-a ajuns la 1.300, şi de la 1,5% cazuri pozitive din cele testate s-a ajuns la 14%. Alexandru Rafila afirmă, însă, că, dacă nu se schimbă esenţial unele lucruri, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător, făcând referire inclusiv la modificarea mesajelor transmise populaţiei.
„Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate. Adică eu sunt neglijent şi înseamnă că am responsabilitate doar în ceea ce priveşte propria persoană. Sunt legate de comunitate, sunt legate de economie, de păstrarea locului de muncă şi cred că foarte multe alte activităţi de natură socială. Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa şi chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dacă te repeţi prea mult, nu mai auzi şi atunci… dar putem să încercăm să lămurim, încet – încet. Oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.
Acesta a aprecizat că „şi factorul politic a intervenit foarte mult şi a stimulat această polarizare”, dar afirmă că oamenii ar trebui să asculte specialiştii.
”Eu cred că ar trebui să îi asculte pe profesionişti, aşa cred că este corect şi să încercăm să depolitizăm. Cred că un soi de consens se poate găsi şi în zona politică şi administrativă încât, sigur, nu se poate să se elimine opiniile contrare, dar e bine ca zgomotul acestor opinii să fie mult redus încât oamenii să nu mai găsească motivaţii pentru lipsa de respectare a acestor măsuri sau să continue aceste discuţii că infecţia există, nu există, că infecţia e uşoară, nu e uşoară şi aşa mai departe”, a mai declarat medicul.
POARTĂ MASCA ! PĂSTREAZĂ DISTANȚA SOCIALĂ !
FII RESPONSABIL !
SORIN OȘAN