Primarul Gheorghe Românu: „Muzeul Mineritului este o renaștere a identității orașului Anina”
Administrația publică a orașului Anina s-a ținut din nou de cuvânt și a prezentat recent stadiul lucrărilor la proiectul legat de înființarea primului muzeu al mineritului din România. Lucrările în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina” sunt în derulare, ele au început pe 12 noiembrie 2020, iar ținta proiectului este de a avea un obiectiv turistic unic în România. Valoarea totală a proiectului este de 15.193.231 lei, din care – defalcată în contribuția UE şi contribuţia naţională este de 12.649.149 lei contribuția UE și 2.544.082 lei contribuția națională.
Primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, s-a arătat încântat de stadiul lucrărilor, însă starea de spirit a edilului era încă sub imperiul emoțiilor legate de evenimentul tragic de la mina de la Anina din 14 ianuarie 2005, când șapte mineri și-au pierdut viața în urma exploziei produse la abatajul 86. „Am spus și cu alte ocazii că sunt legat sufletește de mina din Anina și este firesc să fie așa pentru că este locul unde mi-am început activitatea mea profesională. Se spune că munca în subteran cere sacrificii inclusiv umane și accidentul din 2005 ne-a demonstrat, din păcate, acest lucru. Muzeul mineritului de la Anina trebuie să păstreze peste timp identitatea orașului nostru”.
Lucrările de amenajare a muzeului sunt efectuate de EURAS SRL Satu Mare.
În prezent, se lucrează la decaparea pereților pentru că totul trebuie readus la forma istorică de la începutul funcționării minei, iar partea de zidărie a mai suferit lucrări în perioada modernă a existenței minei. Trebuie puse în valoare vechea maşină de extracţie cu abur, a cărei motor electric este identic cu cel folosit pe vaporul Titanic.
FLORIN ȘTIUBE