Primăria Reșița – performanță în administrație publică locală
Viceprim-ministrul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș au participat recent la Reșița la conferința de presă susținută de primarul Ioan Popa și de candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.
La conferință au fost prezenți și subsecretarul de stat al Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației Andrei Ungur, primarii orașelor Anina și Băile Herculane, Gheorghe Românu și Cristian Miclău, precum și de candidații PNL pentru primăriile Caransebeș, Moldova Nouă, Oravița și Bocșa – Andra Pleșa, Ion Chisăliță, Doru Novăcescu și Emanuel Dănilă.
Au fost abordate probleme legate de pandemia de coronavirus, vicepremierul anunțând că Guvernul Orban este un partener al administrațiilor locale și că doar pentru Caraș-Severin a făcut plăți de 50 de milioane de lei pentru materiale sanitare. De asemenea, s-a depus în Parlament un proiect de lege privind reluarea angajărilor pentru personalul nedidactic în școli, dar și pentru cadre medicale, astfel încât noul an școlar să înceapă în siguranță.
„Aici am văzut viitorul, aici am văzut creșterea calității vieții, am înțeles cât de important este parteneriatul cu mediul economic, cât de important este să privești spre fondurile europene ca o sursă principală de dezvoltare și să nu aștepți în permanență să îți dea statul, ci să valorifici fiecare oportunitate și aici sunt foarte optimistă că alături de actualul primar, cele peste 154 de milioane de euro fonduri europene deja angajate pe acest exercițiu financiar vor putea fi completate cu cel puțin 200 de milioane de euro în proiecte pe care noi astăzi le-am putut contura ca oportunități de a susține tot acest concept de dezvoltare pe care domnul primar Popa l-a creat în Reșița”, a spus Raluca Turcan.
Cu ministrul Fondurilor Europene Boloș s-a discutat despre simplificarea procedurilor pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene, astfel încât cei 80 de miliarde de euro câștigați de președintele Klaus Iohannis să poată fi absorbiți fără probleme și fără birocrație. Iar vicepremierul Raluca Turcan a apreciat că, cel puțin 200 de milioane de euro ar putea fi aduse la Reșița din următorul exercițiu financiar, numai prin proiectele despre care au discutat astăzi cu primarul Ioan Popa.
Guvernul Orban a alocat deja 170 de milioane de lei autorităților locale și școlilor pentru achiziția de tablete pentru elevi, măști și dezinfectanți care vor fi atât de necesari în noul an școlar.
#AdministrațieLiberală #PNL #SePoate
Ministrul Ioan Marcel Boloș a lucrat în trecut în cadrul administrației locale din Oradea, oraș considerat ca fiind model de dezvoltare și atragere de fonduri europene și a transmis felicitările dumnealui primarului Ioan Popa, declarându-se profund impresionat de portofoliul de proiecte al edilului reșițean.
„Am văzut proiecte de mobilitate urbană, de la linia de tramvai până la achiziția de mijloace de transport în comun, până la centrul care astăzi își schimbă fața. Două cifre sunt relevante: 154 de milioane de euro proiecte pe care le are contractate cu finanțare din fonduri europene și planuri de viitor pentru alte 200 de milioane de euro, pentru dezvoltarea municipiului Reșița.
Așadar, dacă până mai ieri se discuta despre modelul de dezvoltare locală de la Oradea, iată că a venit vremea în care și primarii din Caraș-Severin să aibă aceeași performanță de lăudat.
Ministrul Fondurilor Europene Boloș a discutat despre simplificarea procedurilor pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene, astfel încât cei 80 de miliarde de euro câștigați de președintele Klaus Iohannis să poată fi absorbiți fără probleme și fără prea multă birocrație. Vicepremierul Raluca Turcan a apreciat că, cel puțin 200 de milioane de euro ar putea fi aduse la Reșița din următorul exercițiu financiar, numai prin proiectele despre care au discutat astăzi cu primarul Ioan Popa.
Am avut discuții și despre ceea ce înseamnă următorul ciclu de finanțare, 2021-2027. Am fost plăcut surprins, cu doamna vicepremier, să vedem un plan de dezvoltare pe termen lung articulat, asta înseamnă să fii un foarte bun gospodar.
Vreau să dau și câteva exemple, de la proiecte care au în vedere dezvoltarea turismului, aquaparkul care poate fi un pol de atracție a turiștilor de 20 de milioane de euro sau investiția de asemenea în turism, de pe Semenic, de 40 de milioane de euro sau funicularul care se regândește într-o nouă arhitectură de 19 milioane de euro. Sunt toate proiecte care sunt eligibile pentru finanțare din fonduri europene, pentru că România pentru prima dată are bugetul acesta imens pe care l-a negociat președintele Klaus Iohannis la nivelul Uniunii Europene, iar Guvernul Orban trebuie să întocmească documentele strategice astfel încât banii să fie accesați”, a mai precizat ministrul Boloș.
FLORIN ȘTIUBE