Ioan Popa supraveghează. Primăria Reșița controlează inundațiile!

Ioan Popa supraveghează. Primăria Reșița controlează inundațiile!

Ploile torențiale au făcut prăpăd în judetul Caraș-Severin, și sunt probleme peste tot, inclusiv la Caransebeș.

În municipiul Reșita, lucrurile sunt mentinute sub control, dupa declararea codului roșu în tot judetul Caras-Severin. Chiar dacă Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie a anunțat că lucrurile se „declasifică” la nivel de avertizare meteorologică, în judetul Caraș-Severin și a anunțat „doar” Cod Portocaliu, până la ora 23:00, ploi 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Situația rămâne critică doar în zona Bazinului râului Bistra, unde este avertizare de „Cod Roșu”, inundatii, până mâine la ora 09:00.

La Reșita, lucrurile sunt sub control, râul Bârzava este mentinut în matcă și asta prin grija Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și a Direcției Pentru Intretinerea si Repararea Patrimoniului Consililui Local a Municipiului Resita, ambele din subordinea primăriei municipiului Reșița.

Primăria Reșița a tras învătămintele necesare din inundatiile precedente, din 2016 și lucrările de modernizare a albiei râului Bârzava își văd acum efectele.

Resita a devenit astăzi, un real exemplu de gopodărire a municipiului de către primarul Ioan Popa și echipa lui. Nu lipsit de importanță este și faptul că responsabilitatea lucrărilor de igienizare a albiei râului Barzava revine Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșița.

Ambele entități amintite mai sus, ale primăriei au monitorizat permanent și la sânge situația râului Bârzava și acolo unde a fost necesar s-a intervenit cu lucrări de întârire a malurilor potențial vulnerabile, în caz de inundații.

La lucrările de inălțare de pe strada Bistrei au participat un numar de 100 de angajati ai Direcției de întreținere și reparare a patrimoniului Consilului local. Intreaga activitate a fost coordonată de către primarul Ioan Popa. “Suntem la Calnic, in zona Bistra, unde este o zona mai joasă și am decis cu colegii mei de la SVSU și secția noastră de la Patrimoniu, în jur de o sută de colegi, să intervenim și să inăltam cu un metru, un metru și ceva malurile Barzavei. Facem asta pentru că Trei Ape, deversează,  Gozna la Văliug, Breazova deversează… Singurul lac care nu  deversează este Lacul Secu, unde Apele Romane au dat drumul la golire de fund, și ceea ce se vede acum pe Barzava este golire de fund de la Secu. Dacă se continuă așa, cu ploile, in seara aceasta și dimineața, exista riscul ca aceasta golire de fund  să nu facă fată și să ne vină din amonte o cantinate mai mare de apa. Intrarea în Secu este 14 mcubi pe secundă, și golirea de fund este pe 7 mcubi pe secundă. Intra dublul de cât ar putea să preia Secu, iar din acest considerent am decis să securizăm cât putem partea de Câlnic! Nu exista problemă în oraș, pe Barzava, suntem la sub jumătate din volum pe care-l poate absorbi regularizarea raului Barzava. Problemele vor fi după Cilnic, pană la Bocsa. Sper să-i ajute Dumnezeu să-și rezolve problemele acolo. În 2016, când am intrat eu în mandat, erau probleme în centru, la TMK, Muncitoresc, Zadei și astăzi numai sunt probleme de acest gen niciunde! Am făcut foraje orizontale, am curățat canalizarile pluviale, împreună cu colegii mei de la Direcția de Intretinere, cu toată echipa lui Daniel Călin. Am curățat toate bazinele de decantare din Driglovăt și Moroasa. Cam toate bazinele sunt curătate la ora aceasta. Evident, că atunci când nu sunt probleme, nimeni nu știe de ce nu sunt probleme, oamenii știu când sunt probleme. Mă bucur că în ciuda căderilor masive de ploi, orașul nu a avut de suferit, singura zona de risc este cea de aici, de la Câlnic!”

Lasă un răspuns