Primăria orașului Băile Herculane împreună cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Dacin Sara, Casa de Cultura “George Suru” din Caransebeș și Cenaclul Domogled îi invită la film, începând de mâine, pe localnicii și turiștii orașului stațiune. În perioada 5-11 Iulie, într-un ambient natural deosebit, în Parcul Central din Băile Herculane festivalul de film are loc “Banatul Montan Film Festival” ajuns la ediția a V-a.
Primarul orașului Băile Herculane vă invită la film
Primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău ne-a făcut și câteva precizări legate de festivalul de film. „Seria acțiunilor culturale din acest an continuă în orașul nostru. După ediția a IV-a a simpozionului „Arcade în Timp” în care s-au prezentat publicului o serie de acțiuni legate de turismul și cultură la Herculane, începând de mâine invităm cât mai multă lume la să vină la festivalul de film “Banatul Montan Film Festival. Cu ocazia acestui eveniment vom avea ocazia să vizionăm sau să ne reamintim de filme din biblioteca de aur a cinematografiei românești”, a precizat Cristian Miclău, edilul orașului stațiune.
Programul festivalului
Organizatorii au anunțat și programul festivalului. Ei invită doritorii între 5 și 11 Iulie în fiecare seară de la ora 21:00 în cadrul festivalului de film Banatul Montan Film Festival în Parcul Central din Băile Herculane.
citește și: Cristian Miclău: ”Istoria ne obligă să păstrăm și să promovăm valorile de patrimoniu material și imaterial de excepție al stațiunii Băile Herculane”
Pe durata festivalului vor fi derulate șapte filme românești cu diferite teme, fie că este vorba de comedii romantice sau filme istorice.
• Liceenii în alertă – care ne va aduce aminte de frumoșii ani în care eram noi înșine liceeni, dar va da și ocazia generației de actuali liceeni sa vadă cum era școala în vremea părinților lor, totul într-un film excelent care cu siguranța ne va trezi amintiri și sentimente frumoase.
• Țapinarii – care ne va face să ne punem întrebări despre viață și moarte, despre dragoste și singurătate, despre sensul vieții în general într-un film care a reprezentat un eveniment al acelor ani.
• Haiducii Lui Șaptecai – un film de acțiune foarte pasionant care ni-l va aduce în fată pe marele actor Florin Piersic și ne va aduce aminte de povesti cu haiduci și eroi pe care le-am auzit de la părinții și bunicii noștri.
• Divorț din dragoste – o comedie romantică scrisă într-o cheie grotesc dramatică prin care regizorul Andrei Blaier, după cum el însuși spunea “a vrut sa ne reamintească un episod al aberației dintr-un trecut nu prea îndepărtat, convins că râsul e o terapie foarte eficace. “
• Mihai Viteazul – unul dintre cele mai importante filme create vreodată de cinematografia românească, care prezintă faptele marelui Voievod Mihai Viteazul și evenimentele care au dus la unirea pentru scurt timp a Principatelor Romane la 1600, o buna șansă de a ne reaminti, dar și de a arăta generației tinere un moment important al istoriei tari noastre într-un film spectaculos de care cu siguranța ne reamintim cu toții.
• Tudor – film istoric prezentat în cadrul festivalului de film Banatul Montan Film Festival la 200 de ani de la revoluția din 1821, revoluție care l-a adus în prim plan pe Tudor Vladimirescu, eroul principal al filmului. Proiecția acestui film este o excelentă ocazie de a ne readuce în memorie faptele petrecute în cadrul revoluției de la 1821, dar și de a cinsti memoria conducătorului acesteia.
• Trandafirul Galben – un film parțial filmat în Băile Herculane prezentat din perioada Imperială, urmărind aventurile eroul principal al filmelor de acțiune din trecut, Mărgelatu (Florin Piersic) care ne va reaminti de perioada revoluției din 1848.