Prejudiciu de peste 5 milioane de euro și 198 de percheziții
Prejudiciu de peste 5 milioane de euro și 198 de percheziții. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române; se desfășoară 7 acțiuni operative în cadrul cărora sunt efectuate 198 de percheziții pentru combaterea faptelor ilegale din mai multe domenii; precum combaterea criminalității organizate și criminalității economice, regimul armelor, explozibili și substanțe periculoase.
„Astăzi, 28 iunie 2022, a avut loc la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara; vizita reprezentanților Parchetului European. Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale; care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.
Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest; și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări; documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”; transmite ADR Vest.
„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului European (EPPO); desfășoară o operațiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat; specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani.
Prejudiciul estimat până la acest moment este de peste 5 milioane de euro. În cadrul acestei acțiuni, se desfășoară 160 de percheziții domiciliare în România și Austria; sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România; inclusiv la locuințele unor funcționari publici și la sediile unor instituții publice. Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat; în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos; finanțare europeană și națională”, se arată în comunicatul MAI.