Prefectul Gâfu: „Cetățenii județului au fost responsabili!”
Tinând cont de faptul că începând cu data de 15 iunie 2020, s-a prelungit starea de alertă în România, prefectul județului, Cristian Gâfu a prezentat locul fruntaș pe care-l ocupă Caraș-Severinul, în statistica „națională” legată de COVID-19.
„In acest moment nu mai avem nici o persoană internată in spital. Mai sunt 3172 de persoane, în izolare, în condițiile în care dumnealor au venit de „afară” și stă fiecare, la casa lui. Avem trei persoane care sunt caratinate, pentru că nu au posibilitatea să fie izolate față de ceilalți membri de familie. La nivel de județ, avem 1667 de persoane testate în acest moment. Toate aceste lucruri mă fac să spun că situația la nivelul județului este mai mult decât pozitivă. În acest sens mulțumesc, întâi cetățenilor din județ, pentru că au fost responsabili și au respectat regulile de distanțare socială, de fapt fizică. Mulțumesc mass-mediei, pentru că atunci când am dat aceea hotărâre de Comitet Județean al Situației de Urgență, cu purtatul măștilor, ați popularizat și ați făcut presă bună. Vă spun că și purtatul măștilor a dus la un nivel mic de îmbolnăviri. Această minimă măsură, într-un mediu închis și-a dovedit eficiența și nu o spun eu, această observație vine din partea specialiștilor epidemiologi. Trebuie să fim precauți în continuare, să purtăm masca, să păstram distanța socială și să luăm toate măsurile stricte de igienă. Vorbim aici de responsabilitate, mai ales că sunt deja țări, în care se vorbește despre valul doi al coronavirusului!”
În continuare, prefectul județului a făcut referire la situația de la Direcția Sanitară Publică Caraș-Severin, anunțând demisia directorului acestei instituții, dl. Romeo Dumitrescu: „La DSP Caraș-Severin, domnul medic Dumitrescu și-a prezentat demisia, fiind contestat de foarte multe persoane, în această perioadă de pandemie. Eu nu pot să spun decât că am colaborat nu bine, ci foarte bine. Da, este o persoană mai directă, este un chirurg care spune ceea ce gândește și ce face. Poate că acest limbaj direct a deranjat, dar sub direcția dânsului, DSP Caraș-Severin a avut rezultate. Pe această cale doresc să le mulțumesc cadrelor medicale școlare, medici și asistente, care au funcționat în toată această perioadă și împreună cu dl. Dumitrescu și dl. colonel Octavian Crenicean de la Rechiziții, care în treacăt fie spus, a muncit benevol in aceasta perioadă, au reușit să scoată DSP, dintr-o stare latentă. Din păcate, discut cu colegi din alte județe și sunt probleme peste tot. La noi s-a gestionat bine situația, au ajutat, în țară, și studenții de la medicină! Stăm bine, doar două județe stau mai bine decât noi, însă trebuie să ținem cont de faptul că județul nostru, este unul de tranzit, iar efectivele Poliției de Frontieră, Poliției și Jandarmeriei au asigurat tranzitul pe culoarul de la Sacu până la Topleț. Din punctul meu de vedere, nu se poate ridica măsura stării de alertă și să rămână doar pentru județele, care mai au probleme. Vreau să le mulțumesc tuturor cadrelor medicale de la spitalele din Reșița și Caransebeș, care au lucrat în linia întâi, cum s-a spus cu pacienți depistați pozitiv! Am cerut, domnilor directori de spitale să-mi dea lista tuturor persoanelor, care s-au implicat și această listă va fi postată pe siteul institutiei! A fost un risc, iar acum vorbim de ridicarea treptată a măsurilor de restricție, funcție de evoluția ulterioară legată de coronavirus. Vă spun sincer, că dacă în anii 1990 și 2000, s-ar fi construit spitale noi, acum și noi aveam sistem medical la nivelul Germaniei și era mult mai ușor de gestionat toată situația! Vreau să le mulțumesc elevilor și cadrelor didactice, care au postat două clipuri pe internet, în care-și sfătuiau colegii să stea acasă și să respecte regulile. După numărul de vizualizări, am dedus clar că a contat foarte mult și aceste mesaje virale, pentru faptul că am avut foarte puține cazuri de infestare cu coronavirus!”
În continuare, dl. prefect a făcut referire la situația legată de examenele absolventilor clasei a VIII-a, dar și a inundațiilor de la Zăvoi, Glimboca, Bozovici …
„Încep și examenele de Evaluare… avem 59 de centre și aproximativ 1900 de elevi. Din ce am vorbit cu doamna Inspectoare, Carina Pristavu, în prima zi, nu am am avut nici o problemă de natură sanitară, la cei care au fost prezenți la examene. ”
„Am avut cod portocaliu în teren, la inundații la Glimboca, la Zăvoi, am urcat și până la Rusca. Au fost probleme la Gîrnic, la Bozovici, vorbim vreo 7 sau 8 localități. Situația este monitorizată de către noi, UAT-uri, primarii din Grupul pentru Situații de Urgență Local intocmesc situațiile și le transmit la Grupul Județean ISU și cu reprezentanții prefecturii, săptămâna viitoare se va verifica situația din fiecare zonă. Ce am văzut la Glimboca acolo, a fost un fenomen de ploaie, o cantitate foarte mare intr-un interval de timp foarte scurt! Mai este și situația caselor, care sunt prea aproape de acel pârău. O să întocmească primăria Glimboca situația. Eu nu am putut să merg acolo la toată lumea, am mers la treisferturi, dar acolo se va întâmpla același fenomen când va ploua puternic, dacă nu se realizează distribuția apei pe două canale. Este singura soluție pe care am identificat-o la fața locului, cu cei de la Ape. Trebuie să gestionăm situația, în condițiile în care nu știu dacă acele case au asigurările obligatorii la inundații. Majoritatea sunt construite înainte de 1989, si vă spun ca jurist că această asigurare obligatorie trebuie făcută pentru toate casele, nu doar pentru cele care au autorizație de construcție. Înainte de 1990, s-au construit case fără această autorizație și trebuie să venim în întâmpinarea problemelor oamenilor.
La Zăvoi, am întâlnit o situație, în care echipa primarului Cîrdei a intervenit imediat la degajarea drumului de acces către Poiana Mărului și asta pentru că iată, primăriile și-au achiziționat utilajele proprii!
La Bozovici, vorbim tot de o viitură! La Glimboca, de exemplu, lucrarea canalului este făcută foarte bine acolo, dar erau foarte multe lemne care au blocat curgerea apei, pe lângă nisip și noroi! Faptul că erau lemne, vorbim de disciplina oamenilor și a instituțiilor de resort, trebuia să fie multă disciplină de acum încolo. Se spală, se taie lângă albie și se lasă acolo, las că la noi nu vine! Ca și pandemia! Ei bine, uită că a venit! O să meargă colegii din Prefectură alături de Garda de Mediu în fiecare zonă, să vadă ce parchete sunt în lucru, în zonele inundate! Săptămâna asta începe programul POAD – distributia de parchete către persoanele defavorizate și se va desfăsura în zilele de miercuri, joi și vineri. Sunt aproape 12620 de parchete, care vin la primării și se vor distribui într-o perioadă de 60 de zile. Este o noutate legislativă, pentru că a apărut un act normativ, care dă în sarcina Prefecturii să verifice modul de verificare a distribuirii, in colaborare cu UAT-urile. Este un lucru bun, vorbim de ajutoare guvernamentale, prin programe europene!”