Polițiștii au dreptul la compensația lunară pentru plata ratelor și în cazul locuințelor ANL

Polițiștii au dreptul la compensația lunară pentru plata ratelor și în cazul locuințelor ANL. Înalta Curte a oferit lămuriri suplimentare privind plata ratelor polițiștilor, stabilind că aceștia au dreptul la compensație și în cazul achiziției de locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) luate în rate, însă polițistul mutat la cerere într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai are dreptul la compensația lunară după mutarea în aceeași localitate, în interesul serviciului.
„Dispoziţiile art. 31 alin. (1)-(14) din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică şi în cazul achiziţionării unor locuinţe cu plata în rate, inclusiv a celor edificate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
În interpretarea şi aplicarea art. 31 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, poliţistul mutat la cerere cu locul de muncă într-o altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul nu are dreptul la compensaţie lunară pentru chirie după mutarea în aceeaşi localitate, în interesul serviciului”, a decis Înalta Curte în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă.
Când a informat conducerea că și-a cumpărat locuință ANL în rate și a solicitat ajutorul pentru plata acestora, polițistul din speță a fost refuzat pe motiv că acesta nu poate beneficia de un ajutor dublu din partea statului român, situația sa neîncadrându-se în prevederile legale aplicabile ajutorului acordat polițiștilor pentru plata ratelor. Contestând decizia, prima instanță a dat dreptate polițistului, considerând că legislația trebuie interpretată în sensul recunoașterii dreptului la acordarea compensației și pentru locuințele ANL luate în rate. Curtea de Apel însă a considerat că e necesar ca Înalta Curte să se pronunțe pe acest subiect.
Citește și: Polițist, fotbalist și erou în timpul liber!
Dreptul la compensație pentru plata chiriei / a ratelor bancare apare în două situații:
-
poliţistul e numit în prima funcţie sau e mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici soţia/soţul acestuia, nefiind posibilă nici asigurarea unui spaţiu de locuit corespunzător în acea localitate – compensația lunară pentru chirie merge până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii;
-
polițistul e numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului în localitatea în care îşi are domiciliul, dar în care acesta nu deţine locuinţă proprietate personală, nici soţia/soţul acestuia, neputându-i-se asigura spaţiul de locuit corespunzător în acea localitate, poate beneficia, în anumite condiții, de compensaţia lunară pentru chirie, în același cuantum ca în situația de mai sus, în cazuri justificate, pe baza rezultatelor unei anchetei sociale.