Poftiți la șah! ONSS gimnaziu faza finală are loc la Reșița!

Poftiți la șah! ONSS gimnaziu faza finală are loc la Reșița!
Poftiți la șah! ONSS gimnaziu faza finală are loc la Reșița! Faza Finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah – elevi Gimnaziu este organizată la Reșița. Ea va avea loc sâmbătă, 28 mai 2022, ora 9.30 la Sala de Sport a Liceului „Traian Vuia”.
Vor concura cei mai buni elevi din județele României și din cele 6 sectoare ale municipiului București. Sunt 50 concurenți băieți și 50 de fete în cele două competiții. Concursul este organizat de către Ministerul Educației Naționale. Faza națională este organizată de către Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița.

În acest an – 2022 – la Reșița se aniversează și 150 de ani de la construirea în acest vechi centru industrial (înființat în 1771) a Primei Locomotive cu Aburi din România.

Poftiti

Un remember scurt al șahului reșițean

În domeniul Șahului Reșițean sunt de amintit numeroase performanțe printre care faptul ca primul Maestru Internațional din România (1950) – Ștefan Erdely. Acesta a fost de trei ori Campion Național. A trăit în ultima perioadă a carierei la Reșița. Marele Maestru din Germania Christian Gabriel a învățat Șahul la Reșița. A ajuns campion național la grupa lui de vârstă la juniori și mai apoi medaliat la Mondialele de Juniori. Și fratele lui, Maestrul FIDE Robert Gabriel…

Citește și: Șahul „Rapid și Blitz” și-a desemnat campionii județeni

Și mulți alții, șahiști care au adus onoare Reșiței. Maestrul FIDE Petru Dodu, Maestrul Internațional Corneliu Bușu, Maestrul Internațional Tiberiu Mănescu (campion național de juniori și medaliat european pe echipe de juniori), Maestrul FIDE Ovidiu Ungur, maestra Rodica Vasiliu, fratii Adi și Dana Sârbu, surorile Viorica și Iulia Istrati – campioane naționale, surorile Veronica și Cristina Păduraru – campioane naționale, Oana Buna campioană și mulți alți juniori și junioare ajunși în loturile naționale etc. etc. etc… Maestrul Valeriu Grozav a fost antrenorul multor juniori care au obtinut mari performanțe. O altă generatie de juniori a obținut Medalie la competițiile pe echipe – Dani Pădurean, Andru Buga, Diana Colonescu, David Goiceanu.

Juniorii reșițeni continuă tradiția

În prezent avem o nouă „Generație de Aur” la juniori. Cu medalii în ultimii ani la juniori – Christian Tamaș, Alin Stângu, Albert Drăgoi, Ionel Văduva, Alexandru Korcsek. De pregătirea juniorilor se ocupă în ultimii ani Mihai Bolintiș și Alexandru Tunaru.

sursa: Irimia Horia (facebook)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: